Δημογραφία

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία ασύλου

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Επειτα από τρεις ώρες αναμονής έχει έρθει η ώρα του να υποβάλει αίτημα ασύλου στο κέντρο προκαταγραφής των αιτούντων διεθνή προστασία που λειτουργεί από τις 9 Ιουνίου στο Ελληνικό. Ο Αμπές είχε φορέσει το ειδικό βραχιολάκι για την καταγραφή του και είχε στηθεί στην ουρά από τις οκτώ το πρωί της Δευτέρας. Εχοντας περάσει από τον αστυνομικό έλεγχο και τη διαδικασία σκαναρίσματος του ειδικού κωδικού επάνω στο βραχιολάκι, που του είχε δοθεί για να συμμετάσχει στη διαδικασία, ήταν πια έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των αρμοδίων.

Οι ερωτήσεις
«Πώς ονομάζεστε; Πόσο καιρό βρίσκεστε στην Ελλάδα; Τι γλώσσα μιλάτε; Εχετε κάποια ειδίκευση;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει στον άνδρα που συμπλήρωνε τα στοιχεία του στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε απέναντί του.

«Θέλω να αιτηθώ άσυλο στην Ελλάδα» είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί ο Αμπές στο τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας. Λίγα λεπτά αργότερα βγήκε από τον χώρο κρατώντας στο χέρι του το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, που του δίνει για έναν χρόνο το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. «Είχα προσπαθήσει μέσω Skype να κάνω αίτηση για άσυλο, αλλά δεν τα κατάφερνα. Στην Ελλάδα βρίσκομαι εδώ και επτά μήνες. Χαίρομαι που επιτέλους έκανα τις διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι να εξεταστεί το αίτημά μου. Μέσα άφησα τον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου και περιμένω SMS που θα αναφέρει πότε έχει οριστεί το ραντεβού μου στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου», δηλώνει στο «Εθνος» ο Αμπές.

Την παραπάνω διαδικασία με σκοπό να διευκολυνθούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο να ζητήσουν άσυλο θα ακολουθήσουν και οι περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε δομές φιλοξενίας στη χώρα μας. Μέσα από την προκαταγραφή υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορέσουν, επίσης, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης ή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόγραμμα αυτό, ωστόσο, δεν αφορά σε όσους εισήλθαν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου, οπότε και έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για το Προσφυγικό με την Τουρκία.

«Τώρα έχω κάτι να προσμένω», δηλώνει ο Αρίν
«Τώρα έχω κάτι να προσμένω», δηλώνει ο Αρίν

Ηδη, πάντως, εδώ και πέντε ημέρες, εκτός από το κέντρο προκαταγραφής στο Ελληνικό, λειτουργεί παράλληλα κι ένα αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι να δημιουργηθούν άλλα τέσσερα με δυνατότητα το κάθε ένα να εξυπηρετεί 700 άτομα ημερησίως.

Οπως σημειώνουν στο «Εθνος» πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «φιλοδοξούμε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα θελήσει να μπει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή στην οικογενειακή επανένωση.

Η διαδικασία αυτή μας δίνει, ακόμη, τη δυνατότητα να διακριθούν οι ευάλωτες περιπτώσεις, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια».

«Ανάσα» η πρωτοβουλία
Τέλος στις ατελείωτες ουρές στην Υπηρεσία Ασύλου

Ο Αμπές από το Πακιστάν που επιθυμεί να λάβει άσυλο στην Ελλάδα
Ο Αμπές από το Πακιστάν που επιθυμεί να λάβει άσυλο στην Ελλάδα

Η διαδικασία προκαταγραφής είναι μία πρωτοβουλία που έρχεται να δώσει τέλος στις ατέλειωτες ουρές έξω από την Υπηρεσία Ασύλου και να προσφέρει ανακούφιση σε χιλιάδες πρόσφυγες. Μέσα από αυτή την επιχείρηση οργάνωσης ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει πότε έχει οριστεί το ραντεβού του, φτάνοντας στο τελικό στάδιο για έγκριση ή μη του αιτήματός του. «Πήρα την οικογένειά μου και φύγαμε από το Αφγανιστάν, γιατί η χώρα μου δεν είναι ασφαλής. Σκοπός μου ήταν να φτάσουμε στη Γερμανία, για να μπορέσω να βρω μία δουλειά και να προσφέρω στα παιδιά μου ένα καλύτερο μέλλον. Πλήρωσα 15.000 δολάρια στους Τούρκους δουλεμπόρους για να έρθουμε Ελλάδα. Τόσους μήνες έχουμε εγκλωβιστεί εδώ χωρίς λεφτά, χωρίς ελπίδα. Τώρα επιτέλους θα μπορέσω να κάνω κάτι. Θα ζητήσω άσυλο και μετεγκατάσταση στη Γερμανία και θα κάνω υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί το αίτημά μου. Τώρα έχω κάτι να προσμένω», δηλώνει στο «Εθνος» ο 43χρονος Αρίν, καθώς περιμένει να τον φωνάξουν για συνέντευξη. Στη Γερμανία θέλει να καταλήξει και ο 45χρονος Νάσε, που περιμένει στην ουρά μαζί με τη σύζυγό του, τις τέσσερις κόρες και τους δύο γιους τους. «Αισθάνομαι ανακούφιση που στήθηκε αυτή η επιχείρηση εδώ στο Ελληνικό και που θα μπορέσω να καταθέσω το αίτημά μου. Στο Αφγανιστάν ήμουν αστυνομικός. Ποιος θα μπορούσε να ζήσει με τους Ταλιμπάν επάνω από το κεφάλι του; Τι ζωή θα έκαναν τα παιδιά μου μέσα στην τρομοκρατία;», τονίζει ο Νάσε, καταλήγοντας πως «για εμένα δεν υπάρχει πια κανένας γυρισμός».

 

ΤΟ ΕΘΝΟΣ - ΡΕΒΗ ΕΥΛΑΜΠΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ksemplokarei_h_diadikasia_asylou-64392369/

σχόλια