ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Οδύσσεια» στη Μεσόγειο: πάνω από 1.700 μετανάστες διασώθηκαν τα τελευταία τρία 24ωρα

TA NEA

Πάνω από 1.700 μετανάστες έσωσε ειδική αποστολή έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας στα νερά της Μεσογείου τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ βρέθηκε ένας νεκρός μετανάστης σε μια μισοβυθισμένη σχεδία.

Το τελευταίο διάστημα αριθμός-ρεκόρ μεταναστών έχει προσπαθήσει να φτάσει διά θαλάσσης από τη Βόρειο Αφρική στην Ιταλία, συχνά πάνω σε υπερφορτωμένες βάρκες ή αυτοσχέδια πλοιάρια.

Οπως ανακοίνωσε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, η ιταλική επιχείρηση διάσωσης Mare Nostrum έσωσε πάνω από 1.500 άτομα στα Στενά της Σικελίας μέσα σε ένα 48ωρο, από το Σάββατο ως τη Δευτέρα, και άλλους 200 που επέβαιναν σε τρεις σχεδίες το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε το ιταλικό ΠΝ.

Η αποστολή εντόπισε επίσης ένα πτώμα σε μια ναυαγισμένη σχεδία και κατάφερε να σώσει άλλα 12 πρόσωπα περίπου 40 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης, ανακοίνωσε το ναυτικό.

Η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περίπου 500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στα νερά της Μεσογείου. Πέρυσι, είχαν χάσει τη ζωή τους 700 άτομα.

Περίπου 66.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα, εκτιμά η Αρμοστεία.

Πρόκειται για ιστορικό υψηλό καθώς ο αριθμός ξεπερνά τους περίπου 62.000 που έφτασαν στην Ιταλία το 2011, τη χρονιά των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης.

Η κατάρρευση της έννομης τάξης στη Λιβύη, που είναι το βασικό ορμητήριο των μεταναστών, σημαίνει ότι οι Αρχές στη χώρα αυτή αδυνατούν να ελέγξουν τον αριθμό των πλοιαρίων που αναχωρούν από τη χώρα, φορτωμένα με ρακένδυτους ανθρώπους που έχουν καταβάλει στους σωματέμπορους περισσότερα από 1.000 δολάρια κατ' άτομο για τη μεταφορά τους.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν δημιουργώντας καταυλισμούς στη Λιβύη, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει στη Frontex, την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της.

 

http://www.tanea.gr/news/world/article/5141777/italia-panw-apo-1-700-metanastes-diaswthhkan-ta-teleytaia-24wra/

σχόλια