ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ «αθωώνουν» την Αγκυρα για το Προσφυγικό

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Αναίτια υποστήριξη προς την Τουρκία, για ένα θέμα που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη, προσέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Εθνους» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

Ρωτήσαμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την τουρκική κυβέρνηση όπως προσπαθήσει να σταματήσει τη ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα, που προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά και κινδυνεύει να επεκταθεί μέχρι την Ευρώπη. Στο ερώτημα του «Εθνους» ο Τζον Κίρμπι, αφού ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «έχουν μιλήσει σε κάθε έθνος που το αγγίζει η κρίση», τόνισε ότι δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες, καθώς για όλα αυτά φταίει το καθεστώς Ασαντ.

Ο ανταποκριτής του «Εθνους» απάντησε ότι δεν ζητάμε να υποδείξει κάποια χώρα, αλλά να μας πει εάν οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα. Είπε: «Η Ελλάδα είναι πράγματι ένα από αυτά τα έθνη. Και η Τουρκία είναι απολύτως ένα από αυτά.

Γι’ αυτά οι ΗΠΑ παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης, ότι πρόκειται για τη συνεισφορά κονδυλίων και πόρων για τη βοήθεια εθνών που σχετίζονται μ’ αυτό, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Να ανταποκριθούν με τους πρόσφυγες που έχουν και προσπαθούν να φροντίσουν. Γι’ αυτό το πράγμα μιλάμε συνεχώς, όμως δεν θα δείξουμε με το δάχτυλο επιρρίπτοντας ευθύνη».

 

 

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

 

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64328988

σχόλια