Η μεταφορά των προσφύγων από τη Μόρια γίνεται σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η Δομή στην οποία συνωστίζονται πάνω από 12.000 άτομα. Όλα τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε λίγο πριν τις 7 το πρωί το πλοίο «Νήσος Ρόδος» στο οποίο επέβαιναν 215 πρόσφυγες από τη Μόρια.

Στο λιμάνι βρίσκονται επτά λεωφορεία προκειμένου να τους μεταφέρουν σε δομές φιλοξενίας, σε Σχιστό, Κόρινθο κ.α.

Πρόκειται κυρίως για παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, τις πιο ευάλωτες δηλαδή ομάδες που διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο.

Η μεταφορά των προσφύγων από τη Μόρια γίνεται σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η Δομή στην οποία συνωστίζονται πάνω από 12.000 άτομα, γίνεται σχεδόν δύο 24ωρα μετά την τραγωδία στη Λέσβο όπου έχασε τη ζωή μία γυναίκα μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντέινερ εντός της Δομής.

Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, στην αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, προχωρά η κυβέρνηση στο απόηχο της προχθεσινής τραγωδίας. Τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που διήρκησε περισσότερες από 4 ώρες, ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ, Πέτσα, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για το άσυλο.Οπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Αναφορικά με το πρώτο, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.

Τι θα γίνει με όσους δεν δικαιούνται άσυλο

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχωρά στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Επιπλέον, αποφάσισε ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα προχωρά στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.

Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου, καταθέτοντας την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Διεθνοποίηση του προβλήματος

Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Μέτρα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού

  • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
  • Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
  • Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
  • Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

ΠΗΓΗ: ΙΝ.GR

Login Form

Επαναφορά Συνθηματικού