ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SOS της Κύπρου προς την Ευρώπη για τους μετανάστες

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με ανησυχητικό ρυθμό αυξάνονται οι αιτητές διεθνούς προστασίας οι οποίοι καταφθάνουν στην Κύπρο τους έξι τελευταίους μήνες. Από τον Ιανουάριο έως τις 28 Ιουνίου αιτήθηκαν για άσυλο 6.580 άτομα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μία αύξηση της τάξης του 132% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά την οποία είχε παρατηρηθεί επίσης μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2017 και το 2016.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, και είναι κάτι που αναγνωρίζει και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είναι πλέον χώρα προορισμού προσφύγων και όχι χώρα διαμετακόμισης. Σε συνδυασμό με τους αυξημένους αριθμούς προσφύγων των τελευταίων χρόνων η κατάσταση «πιέζει» τις ήδη ελλειμματικές δομές. Η χώρα εκπέμπει SOS στην Ευρώπη, διότι σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη των αιτητών διεθνούς προστασίας (ήδη έφτασαν τις 30,000) όσο και στην ενσωμάτωσή τους. Ζητείται η λήψη μέτρων, οικονομικών και υλικών. Αλλά κυρίως αυτό που ζητά από τους εταίρους της η Κύπρος είναι να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για να σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες στην Κύπρο και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για αποτροπή μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τις 6.580 αφίξεις του 2019, οι 3.960, δηλαδή ποσοστό 60%, εισήλθαν παράτυπα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω των κατεχομένων. Την ίδια περίοδο είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ατόμων, συνολικά 30, που έφτασαν στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάρκες. Φαίνεται από τα δεδομένα πως οι ελεύθερες περιοχές διά μέσου κατεχομένων αποτελούν έναν από τους νέους διαδρόμους που ακολουθούν οι διακινητές. Όπως προκύπτει, το υπόλοιπο ποσοστό των αιτητών, το 39%, αφορά άτομα τα οποία βρίσκονταν στην ΚΔ με κάποιου είδους άδεια παραμονής, π.χ. ως φοιτητές ή εργαζόμενοι και σε κάποιο στάδιο υπέβαλαν αίτημα διεθνούς προστασίας.

«Η Κύπρος», σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Κ. Πετρίδη, «έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της αναφορικά με την ενσωμάτωση και τη στήριξη των αιτητών διεθνούς προστασίας και σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται ανεξέλεγκτα ροές μέσω κατεχομένων και Τουρκίας. Ως εκ τούτου, εξετάζονται όλα τα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν κυρίως σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο για αποτροπή των ροών αυτών».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

σχόλια