ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής συνάντηση των Αθηνών: «Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες»

ΤΟ ΒΗΜΑ

Στις 22-23 Νοεμβρίου - Από την UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τον Μάϊο του 2016 ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία με την ECCAR (Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού) ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία:  Τη δημιουργία του Διεθνούς Προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες».

 

Σκοπός του Προγράμματος αυτού είναι να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων  να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων. Το Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» φιλοδοξεί να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς, ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα, τη νέα τεχνογνωσία, τις σύγχρονες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, για αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα στη νέα πραγματικότητα.

Στις 22 και 23 Νοεμβρίου του 2016 το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την UNESCO, διοργανώνει τη Συνάντηση των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα».

Η έναρξη της Συνάντησης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, με την παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO,  κυρίας Irina Bokova και της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου). Στη συνάντηση θα απευθύνουν χαιρετισμό η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κυρία Odeta Nishani, και θα παρευρεθεί η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας θα αναλυθούν όλες οι πλευρές του πολυσύνθετου προσφυγικού ζητήματος - βασικές αρχές, διεθνείς συνθήκες, ανθρώπινα δικαιώματα, πολυπολιτισμική συνύπαρξη, ο ρόλος των ΜΜΕ, κ.λπ.- ενώ Δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους. Εισηγήσεις και προτάσεις εφ’ όλης της ύλης θα κάνουν ξένοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στη Συνάντηση, καθηγητές, σύμβουλοι και δημόσιοι λειτουργοί αρμόδιοι στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, κ.ά.

Στη Συνάντηση θα λάβουν τον λόγο ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριος  Γιάννης Μουζάλας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Γιάννης Αμανατίδης, η 26η Kυβερνήτης του Καναδά (1999-2005) κυρία Adrienne Clarkson, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Λέσβου κύριος Σπύρος Γαληνός, ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μώραλης, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κύριος Philippe Leclerc, ο Πρόεδρος των Global Migration Policy Associates, κύριος Patrick Taran,  η Διευθύντρια της  Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (Βέλγιο) Michele LeVoy, ο Ιδρυτής του IamSyria.org (ΗΠΑ) Andrew Beiter, κ.ά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συνάντησης των Αθηνών θα παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους η πρώτη κοινή εκδοτική πρωτοβουλία της UNESCO και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με τίτλο: «CITIES WELCOMING REFUGEES AND MIGRANTS» στην αίθουσα 1 του Συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου.

Τη δεύτερη ημέρα η Συνάντηση των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου, σε μια κλειστή συνεδρίαση εργασίας, 30 εμπειρογνώμονες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, θα συζητήσουν, θα επεξεργαστούν και θα ολοκληρώσουν το σχέδιο ενός πρακτικού οδηγού - εγχειριδίου που θα εκδοθεί από την UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και θα απευθύνεται στις τοπικές αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς και θα περιλαμβάνει χρήσιμες ιδέες και πρακτικές για να γίνουν οι πόλεις φιλόξενες για τους πρόσφυγες.

ΤΟ ΒΗΜΑ

 http://www.tovima.gr/society/article/?aid=845933

σχόλια