ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο πρόσφυγες στην ανεξάρτητη παραολυμπιακή ομάδα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τη συμμετοχή δύο προσφύγων που θα αγωνιστούν ως ομάδα στους προσεχείς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο,  χαιρετίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα μέλη της ομάδας είναι ο Ibrahim al Hussein, πρόσφυγας από τη Συρία που ζει στην Ελλάδα, ο οποίος θα κολυμπήσει 50 και 100 μέτρα ελεύθερο, και ο Shahrad Nasajpour, Ιρανός στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ και θα αγωνιστεί στη δισκοβολία, σύμφωνα με  τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή,

Στην ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία, τονίζει όιτ «η συμμετοχή για πρώτη φορά μιας ομάδας προσφύγων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν δίνεται η ευκαιρία στους πρόσφυγες με αναπηρία να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να εξασκήσουν στην πράξη τις δεξιότητές τους

Ενώ όλοι οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε αποφάσεις που τα αφορούν, αντιμετωπίζουν αμέτρητα εμπόδια στην πρόσβαση σε βοήθεια και ως εκ τούτου διακινδυνεύουν να μη μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες προστασίας τους. Γι' αυτό, η προώθηση της ενεργής ένταξής τους και πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνία – και μέσω των αθλημάτων – είναι πρωταρχικής σημασίας για την προστασία και την ευημερία τους.

«Η Ανεξάρτητη Παραολυμπιακή Ομάδα αποτελεί σύμβολο της δύναμης και της αποφασιστικότητας όλων των προσφύγων με αναπηρία να ξεπερνούν τα εμπόδια. Αποτελούν μεγάλη έμπνευση για εμάς και ανυπομονούμε να τους χειροκροτήσουμε. Επίσης, η συμμετοχή μιας προσφυγικής ομάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης σε όλους τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο με αναπηρία σε όλο τον κόσμο, και η Υ.Α. συγχαίρει τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή για την πρωτοβουλία της αυτή», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

Η πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Παραολυμπιακής Ομάδας βαδίζει στον δρόμο που χάραξε η περίφημη Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Ήταν η πρώτη ομάδα προσφύγων που δημιουργήθηκε ποτέ και έγραψε ιστορία στους Αγώνες του 2016 στο Ρίο, εκπροσωπώντας το κουράγιο και την επιμονή των προσφύγων και των εκτοπισμένων όλου του κόσμου - ένας πληθυσμός που πλέον ξεπερνάει τα 65 εκατομμύρια.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

https://www.efsyn.gr/arthro/dyo-prosfyges-stin-anexartiti-paraolympiaki-omada

σχόλια