Γνώμες

Ενδυναμώνοντας θύματα ανθρώπινου εμπορίου και πρόσφυγες | της Δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου

Το SOFFA – Social Fashion Factory – Κοινωνικό Εργοστάδιο Μόδαςείναι το κοινωνικό εργοστάσιο μόδας που προωθεί μια νέα ηθική στο επιχειρείν και το παράγειν, γιατρεύοντας τα προβλήματα που προκαλεί η βιομηχανία της μόδας στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα.

Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος και η δεύτερη σε εκμετάλλευση ανθρώπων βιομηχανία. Το SOFFA προσφέρει ένταξη στην εργασία και μικρο-επιχειρηματικότητα μέσα από τεχνική κατάρτιση και ευκαιρίες απασχόλησης σε πρόσφυγες και επιβιώσαντα θύματα ανθρώπινου εμπορίου στον χώρο της ηθικής και βιώσιμης μόδας.

Ενώ παράγει ρούχα και αξεσουάρ μόνο από βιώσιμες πηγές, ανακυκλώσιμες ή βιολογικές φυσικές πρώτες ύλες. H νομική μορφή είναι αυτή της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης όπου 60% των μεριδιούχων είναι πρόσφυγες και 90% ειδικές ομάδες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ραπτικής του SOFFA- Social Fashion Factory εισάγει ευπαθείς πληθυσμούς Θυμάτων Ανθρώπινου Εμπορίου, Προσφύγων και ανέργων Μεταναστών και Ελλήνων στις βασικές αρχές της κοπτοραπτικής, της δημιουργίας πατρόν και του σχεδιασμού ειδών ένδυσης, εστιάζοντας σε βιώσιμες πρακτικές, τρόπους παραγωγής και υφάσματα. Βασικός στόχος του είναι η ένταξη των πληθυσμών αυτών στην αγορά εργασίας ή της μικρο-επιχειρηματικότητας και η διεκδίκηση της επιβίωσης τους.
“Έχω αυτοπεποίθηση και πιστεύω ότι θα καταφέρω να βρω δουλειά με τις γνώσεις που απέκτησα. Επίσης, μπορώ να πω ότι βελτιώθηκαν τα ελληνικά μου και ότι καταλαβαίνω καλύτερα την ελληνική κουλτούρα”

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν στους ωφελουμένους και συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική άσκηση στα πρότυπα λειτουργίας των σύγχρονων μονάδων παραγωγής ρούχων. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι εκπαιδευόμενοι έχουν στη διάθεσή τους ποικιλία υφασμάτων προκειμένου να εξασκηθούν στην κατασκευή διαφορετικών ειδών ρουχισμού  (t-shirts, τσάντες, παντελόνια), από την κατασκευή του πατρόν στην κοπή και ραφή του και από εκεί στο σιδέρωμα και το πακετάρισμα του τελικού προϊόντος. Εκπαιδεύονται επίσης στις πρακτικές και τους κανόνες εργασίας του δυτικού κόσμου προκειμένου να μπορούν να βρουν εργασία σε όποια χώρα βρεθούν.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι ωφελούμενοι αποκτούν Πιστοποιητικό Εκμάθησης και προσλαμβάνονται είτε από τις δομές του SOFFA ή από άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις. Είτε υποστηρίζονται όσοι το επιθυμούν να γίνουν μικρο-επιχειρηματίες όπως Μοδίστρες και Σχεδιαστές Μόδας.
Η εκπαίδευση γίνεται σε πραγματικές παραγγελίες ώστε να επιτρέπεται η εργασιακή ένταξη και επιβίωση των εκπαιδευομένων από πολύ νωρίς στο πρόγραμμα.


Το SOFFA παράγει κοινωνική αξία μέσα από την ηθική εργασία, τον συνεργατικό τρόπο παραγωγής, την παροχή εκπαίδευσης και τις δράσεις αφύπνισης του κοινού.

*Η Δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου είναι Ιδρύτρια & CEO του SOFFA – Social Fashion Factory

Ακολουθήστε τα κανάλια του SOCIAL FASHION FACTORY (SOFFA) – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΜΟΔΑΣ

soffa.gr

Social Fashion Factory, στο Facebook

Soffa Social Fashion Factory, στο Youtube

sofehub.eu

fashionrevolution.org

Fashion Revolution Greece, στο Facebook

σχόλια