Γνώμες

Καν' το όπως το Κιλκίς

TVXS

Μπορεί ο Ερντογάν απλώς να απειλεί ότι θα ανοίξει τη κάνουλα των προσφύγων, αλλά η εντεινόμενη διαμάχη του με την Γερμανία είναι σαν να παίζεις με ωρολογιακές βόμβες: κάποια μπορεί να εκραγεί, καταστρέφοντας ακόμη και αυτή τη καρκινοβατούσα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Ήδη τις προηγούμενες μέρες, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε εντυπωσιακά: από την Παρασκευή έως το πρωί της Κυριακής 300 άτομα έφτασαν από τα τουρκικά παράλια στη Χίο και τη Λέσβο. Χθες Δευτέρα, 81 πρόσφυγες έφτασαν στα δύο νησιά. Ακόμη και αν αιτία είναι η καλοκαιρία, η αύξηση των ροών δημιουργεί αφόρητες καταστάσεις στα ακριτικά ελληνικά νησιά.

Η συμφόρηση των προσφύγων έχει να κάνει με την αθέτηση των ευρωπαϊκών υποσχέσεων. Μόλις χθες η έγκυρή γερμανική εφημερίδα Die Zeit ,σε μεγάλο αφιέρωμα της για τον ένα χρόνο από την συμφωνία, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι η Τουρκία αυτή που δεν τηρεί τη συμφωνία αλλά η ΕΕ...τα ‘σπασμένα' πρέπει να πληρώσουν μια Ελλάδα που έχει εξαντλήσει τις αντοχές της και οι πρόσφυγες».

Η χώρα μένει μόνη και πάλι, αλλά υπάρχει ελπίδα, αν ακολουθήσει το παράδειγμα του Κιλκίς. Η ΟΜΝΕΣ, μια τοπική οργάνωση φωτισμένων εθελοντών, υιοθέτησε ένα διαφορετικό μοντέλο ενσωμάτωσης των προσφύγων  στη τοπική κοινωνία. Οι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια έχουν φτάσει τους 220 και έως τον Απρίλιο αναμένεται να φτάσουν τους 375. Στο πρόγραμμα βρήκαν δουλειά 56 άτομα ενώ απορροφήθηκαν 188.000 ευρώ τα οποία, δαπανήθηκαν σε επιχειρήσεις του Κιλκίς, σε μισθοδοσία, ενοίκια και ασφαλιστικά ταμεία. 

Όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιορίσει τη χρηματοδότηση σε 10 μόνο στρατόπεδα στην Ελλάδα, η εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων είναι επείγουσα. Η ΟΜΝΕΣ εκπόνησε μελέτη για αντίστοιχα προγράμματα σε 11 δήμους της Βόρειας Ελλάδας, όπου αναλογούν με βάση τον πληθυσμό, 180 πρόσφυγες. Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος με φιλοξενία 20 προσφύγων σε σπίτια στο Πολύκαστρο.

Στην τελευταία επίσκεψη της στο Κιλκίς,  η Υπάτη Αρμοστεία χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Το υπουργείο Μετανάστευσης  πρέπει , σε συνεργασία με τους Δήμους, να το προωθήσει παντού σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

 

http://tvxs.gr/news/i-apopsi-mas/kan-opos-kilkis

σχόλια