All News

Κινητό οφθαλμολογικό κλιμάκιο για τους πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Ηρακλείου εξετάστηκαν σήμερα 26 παιδιά

Στη δημιουργία κινητού οφθαλμολογικού κλιμακίου με την συμμετοχή εθελοντών γιατρών και οπτικών, προχώρησε το Πανεπιστήμιο των Ορέων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαθλαστικής Χειρουργικής και την Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής. Σήμερα εξετάστηκαν 36 παιδιά. 

Το κλιμάκιο το οποίο θα πραγματοποιεί εξειδικευμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις στους πληθυσμούς των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων ανά την Ελλάδα, βρέθηκε στο χώρο της προβλήτας μπροστά από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Εκεί για πρώτη φορά παρείχε δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα Φιλοξενίας που υλοποιεί στο νησί, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Παλλήκαρης τόνισε: 

"Η καρδιά όλης αυτής της προσπάθειας είναι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους μετανάστες μας, γιατί χρειάζονται μία ιδιαίτερη μέριμνα καθώς προέρχονται από χώρες με διάφορα προβλήματα. Θέλουμε επίσης να μαζέψουμε σημαντικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των hot spots. Το επόμενο εξάμηνο θα είμαστε καθοδόν, αφού θα παμε στη Σάμο, στη Χίο και στην Μυτιλήνη". 

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Μαρία Καναβακη ανέφερε:

"Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι δράσεις. Πραγματοποιουνται στο πλαίσιο του καλού κλίματος και της ομαλής πορείας που έχει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στο νησί μας και στην πόλη μας, στο Ηράκλειο. Και τα παιδιά των προσφύγων και όλοι οι πρόσφυγες γενικότερα θα πρέπει να απολαμβάνουν και να τους παρέχουμε όλα εκείνα που είναι απαραίτητα ώστε να έχουν ένα ομαλό επίπεδο ζωής".

Τέλος η κ. Δήμητρα Καμπελη, υπεύθυνη προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην Κρήτη υπογράμμισε: "Είναι πολύ σημαντική η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων. Στην Κρήτη υπάρχει μία άλλη πτυχή του προσφυγικού, πιο οργανωμένη, πιο κοντά σε αυτό που ήθελε η τοπική κοινωνία. Φυσικά δεν ξεχνάμε τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που ζουν άλλες περιοχές της χώρας μας, οπου εκεί οι τόσο αυξημένες ανάγκες χρήζουν πολλών τέτοιων και διαφορετικών δράσεων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Κρήτη δείχνει το δρόμο σε ανθρωπιστικές δράσεις οι οποίες ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και δεν αποκλείεται, σε λίγο καιρό, και σε όλη την Ευρώπη ως καλές πρακτικές"'. 

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη φιλοξενούνται 900 περίπου πρόσφυγες. "Είναι ένας αριθμός λογικός για το νησί, γιατί υπάρχει μία σωστή διασπορά και δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα όσον αφορά την ένταξη και την αποδοχή τους", σχολίασε η κ.Καμπελη.

ΠΗΓΗ: CRETALIVE.GR

σχόλια