ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Λέσβο οι ηγέτες της Χριστιανοσύνης

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Ιστορικής σημασίας και υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στη Λέσβο θα πραγματοποιήσουν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας για το προσφυγικό δράμα.

Στη Λέσβο θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τους πνευματικούς ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, «όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναδείξει την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και έχουν καταφερθεί εναντίον των ξενοφοβικών και απάνθρωπων πολιτικών των κλειστών συνόρων».

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έρθει στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και πρωτοβουλιών από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου, την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή (14 ή 15 Απριλίου). Εχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Ποντίφικα στην Ελλάδα (Μάιος του 2001), όταν είχε έρθει στη χώρα μας ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'.

Επιστολές
Η επίσκεψη ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είχε στείλει μέσα στον Μάρτιο επιστολές προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης αλλά και τους επικεφαλής των Ορθοδόξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή.

Χθες ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές του Βατικανού και μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Αρχιεπίσκοπο να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, καθώς και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες. Η Ιερά Σύνοδος πρότεινε προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη Λέσβο, ένα από τα νησιά που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή, αναφέρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που η Ελλάδα παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει «σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών».

 

 
Στη Λέσβο οι ηγέτες της Χριστιανοσύνης

Φόρος τιμής
Οπως έγινε γνωστό, ο Πάπας μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη -που προσκλήθηκε και θα μεταβεί στη Λέσβο- και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα επισκεφθούν το hotspot του νησιού, θα γευματίσουν με τους πρόσφυγες και θα αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει απευθείας στη Λέσβο από τη Ρώμη. Η επίσκεψη είναι ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα, εκτός πρωτοκόλλου και δεν θα διαρκέσει περισσότερες από 3 με 4 ώρες.

Σε μια περίοδο που δίνεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε πρόσκληση ώστε να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ώστε η προσωπικότητα και το κύρος του, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα, να στείλουν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προσφύγων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δείξει επανειλημμένως την ευαισθησία προς το προσφυγικό θέμα. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές ημέρες από τότε που άφηνε αιχμές για τη στάση κάποιων χωρών της Ευρώπης και είχε επικρίνει το κλείσιμο των συνόρων. Είχε αναφέρει μάλιστα ότι «η Μεσόγειος και το Αιγαίο έχουν μετατραπεί σε ένα ακόρεστο κοιμητήριο, απεικονίζοντας την αναίσθητη και αναισθητοποιημένη συνείδησή μας».

 

ΤΟ ΕΘΝΟΣ - Μιχάλης Νιβολιανίτης

 

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/sti_lesbo_oi_igetes_tis_xristianosynis-64356947/

 

 

σχόλια