ΑΠΟΨΕΙΣ

Εσκεμμένη η προσφυγική δυστυχία στην Ελλάδα;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό στην Ελλάδα επιρρίπτει η αυστριακή εφημερίδα Kurier με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στα Διαβατά.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένη στη χώρα και επικρίνει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό υπογραμμίζοντας ότι δεν βοηθάει ούτε τους ανθρώπους που είναι στην Ελλάδα ούτε εκείνους που παραμένουν στην Τουρκιά.

«Πάνω από 2.000 πρόσφυγες προσπάθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας μετά από την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Αποκρούστηκαν ωστόσο από αστυνομικές δυνάμεις»  γράφει σε άρθρο με τίτλο «70.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα».

Οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ επιρρίπτουν ευθύνες στην Ε.Ε. ότι αδιαφορεί και δεν τους στηρίζει. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικρίνει και την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν βοηθά εν τέλει ούτε τους μετανάστες στην Ελλάδα, ούτε εκείνους στην Τουρκία. 
Στα ελληνικά κέντρα υποδοχής μεταναστών «οι συνθήκες είναι άθλιες» με τους μετανάστες να «ζουν μεταξύ σκουπιδιών, αρουραίων και κατσαρίδων», σημειώνεται. 

Ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα αποδίδει την κύρια ευθύνη στην Ε.Ε. κάνοντας λόγο για «σχέδιο διατήρησης των κακών συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς με σκοπό την αποτροπή νέου κύματος προσφύγων». 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

σχόλια