ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακόμα μία αποτυχημένη άτυπη σύνοδος για το προσφυγικό

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν κατάφεραν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» να καταλήξουν ούτε σήμερα κατά την άτυπο σύνοδο του Ελσίνκι για μια αποτελεσματική κατανομή των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, Κριστόφ Καστανέρ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν και πάλι τη Δευτέρα το θέμα στο Παρίσι με ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την κατανομή να βρίσκεται στο επίκεντρο και χρειάζεται τη στήριξη περίπου 15 χωρών.

Στη συζήτηση που ξεκίνησε από χθες Τετάρτη, αναφέρθηκαν «πολλές διαφορετικές απόψεις», σύμφωνα με τον Καστανέρ με κάποιες χώρες να αρνούνται να δεχτούν μετανάστες, άλλες να ζητούν αλληλεγγύη και πολλές να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους να δοκιμάσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Ενόψει της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει «μια προσωρινή συμφωνία» για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία σήμερα και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσοστά μεταναστών που θα πρέπει να δεχτούν κάποιες χώρες προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση του «ντε φάκτο ανοίγματος των συνόρων».

Χθες μια ομάδα χωρών της Ε.Ε. είχε προκαταρκτικές συζητήσεις για το σχέδιο, το οποίο στηρίζει και η Γαλλία. Όμως ούτε 10 ευρωπαϊκές χώρες, σε σύνολο 28, δεν έχουν προσφερθεί να υποδεχθούν μετανάστες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα.

Ο Ζέεχοφερ επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο η «λύση» να μετατεθεί εκτός από τα σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα πρέπει οι διασωθέντες μετανάστες στη Μεσόγειο να μεταφέρονται σε ευρωπαϊκό λιμάνι.

Πρότεινε κάποιες χώρες της Βόρειας Αφρικής να συμμετάσχουν στις προσπάθειες και εξήρε μάλιστα τη συνεργασία της Ιταλίας με την ακτοφυλακή της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η σύρραξη στη χώρα αυτή καθιστά αδύνατη την επιστροφή των μεταναστών στο έδαφός της.

Ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, σε μια σπάνια κίνηση, θα παραστεί σήμερα στην άτυπη σύνοδο. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, παρουσίασε ένα σχέδιο προκειμένου να υποβάλλονται και να εξετάζονται οι αιτήσεις παροχής ασύλου από τους μετανάστες σε χώρες εκτός Ε.Ε., να ενισχυθεί η μάχη εναντίον των διακινητών και να καταβληθούν κοινές προσπάθειες επιστροφής μεταναστών, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί ένας «δομημένος» μηχανισμός για τη διανομή των νέων αφίξεων. Η Γερμανία απάντησε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα προσφέρουν άμεσες απαντήσεις.

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

σχόλια