Δημογραφία

Ανήλικοι πρόσφυγες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να σωθεί φίλος τους με λευχαιμία

Μάχη ζωής στα νερά της Μεσογείου έδωσαν τρεις ανήλικοι πρόσφυγες, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία για να βρουν θεραπεία στο σοβαρότατο πρόβλημα υγείας του ενός εξ αυτών.

Τρεις έφηβοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο από ΜΚΟ προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία για να θεραπευτεί η λευχαιμία δεκατετράχρονου αγοριού.

Τα μέλη της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που περιπολούν τα νερά της Μεσογείου αναζητώντας ναυαγισμένα προσφυγικά σκάφη, εντόπισαν και διέσωσαν τη νύχτα της Πρασκευής τρεις εφήβους που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με πλεούμενο από την Λιβύη με προορισμό την Κάτω Ιταλία.

Ώστοσο αυτό που προξένησε μεγάλη εντύπωση στα μέλη της ΜΚΟ ήταν το γεγονός ότι οι 3 ανήλικοι φίλοι έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι μόνοι τους χωρίς κανέναν άλλο ενήλικο στο σκάφος, ενώ όταν ρωτήθηκαν για τα αίτια της απόφασής τους η απαντήσεις που έλαβαν ήταν συγκλονιστικές.

Ο ένας από τους τρεις ανήλικους, ο 14χρονος Αλάχ πάσχει από λευχαιμία κι η θεραπεία σε κάποιο νοσοκομείο της Ευρώπης ήταν η μόνη λύση για τη σωτηρία του, ενώ αρωγοί στην τιτάνια προσπάθεια ήταν οι δύο φίλοι του που βρέθηκαν στη βάρκα.

Όταν εντοπίστηκε το μικρό πλεούμενο αρκετά μίλα μακριά από τις ακτές της Σικελίας, είχαν απομείνει μόλις 200 λίτρα καύσιμα κι ελάχιστες προμήθειες σε φαγητό και πόσιμο νερό, καθιστώντας σαφές ότι αν οι διασώστες της ΜΚΟ δεν εντόπιζαν εγκαίρως τους τρεις ανήλικους πρόσφυγες, το ταξίδι τους προς ένα καλύτερο αύριο θα έληγε με άδοξο τρόπο.

Ένας από τους διασώστες που εντόπισαν το σκάφος έγραψε στα social media πως «πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, μια ιστορία με αίσιο τέλος. Τα παιδιά είναι πραγματικοί ήρωες».

 

http://www.gazzetta.gr/plus/diethni/article/1207991/anilikoi-prosfyges-prospathisan-na-diashisoyn-ti-mesogeio-gia-na-sothei-filos-toys-me-leyhaimia

σχόλια