ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανήλικος νεκρός στη Σύμη, μάχες με σιδερόβεργες στη Μυτιλήνη

ΤΑ ΝΕΑ

Ανήλικος μετανάστης νεκρός από σφαίρα κατά τη διάρκεια ένοπλης καταδίωξης διακινητών στη θαλάσσια περιοχή της Σύμης, άγριες συμπλοκές με σιδηρόβεργες μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, δεκάδες διασώσεις από επιχειρήσεις του Λιμενικού σε θαλάσσιες περιοχές νησιών της χώρας σημάδεψαν και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το σοβαρότερο περιστατικό στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Μεταναστευτικό, το οποίο στοίχισε τη ζωή ενός ανηλίκου - περίπου 17 ετών εκτιμάται ότι ήταν - διαδραματίστηκε προχθές νωρίς το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθώνα της Σύμης. Νεκρός πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου και όχι από ασφυξία, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά πάνω στη σύγχυση, μεταφέρθηκε ο ανήλικος αλλοδαπός πρώτα στο Κέντρο Υγείας Σύμης και στη συνέχεια στη Ρόδο για τη διενέργεια νεκροτομής προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου. Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ήδη βρίσκεται στη Σύμη ο περιφερειακός διοικητής Νότιου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του τραγικού περιστατικού, ενώ έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.
Η ένοπλη καταδίωξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της λιμενικής Αρχής, έγινε όταν εντοπίστηκε θαλαμηγός που μετέφερε περίπου 70 μετανάστες από τα τουρκικά παράλια. Στην επιχείρηση καταδίωξης και ακινητοποίησης της θαλαμηγού από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος μετείχε και σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής της δύναμης Frontex. Η επιχείρηση είχε σοβαρή εξέλιξη όταν η θαλαμηγός των δουλεμπόρων επιχείρησε επανειλημμένως να εμβολίσει το λετονικό καταδιωκτικό για να διαφύγει προς την Τουρκία. Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές έπεσαν πυροβολισμοί, ενώ ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε λιμενικό στην προσπάθειά του να αφαιρέσει το υπηρεσιακό του όπλο.
Στη Λέσβο. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης δεν έχουν τέλος οι συμπλοκές μεταξύ μεταναστών που κάθε φορά, λόγω των πιέσεων από το μεταναστευτικό κύμα που κατακλύζει το νησί, γίνονται και σφοδρότερες. Πανικός επικράτησε και χθες το πρωί έξω από το γραφείο του Λιμενικού Σώματος, όταν ομάδες μεταναστών συνεπλάκησαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της καταγραφής. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο μετανάστες στο κεφάλι, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν ελαφρότερα. Τα επεισόδια άρχισαν όταν ομάδες οργισμένων μεταναστών ξήλωσαν τα προστατευτικά σιδερένια κιγκλιδώματα και κονταροχτυπήθηκαν μεταξύ τους.

Οκτώ επιχειρήσεις διάσωσης
Ενδεικτικό των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχονται τα νησιά είναι ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν τουλάχιστον οκτώ μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές.

ΤΑ ΝΕΑ - Λία Νεσφυγέ

σχόλια