ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργή στη Λαμπεντούζα κατά των επισήμων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επίσκεψη Μπαρόζο, Μάλμστρομ, Λέτα, Αλφάνο κ.ά. στη νήσο

A.P., Reuters, AFP

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ. Αντιμέτωποι με οργισμένους ντόπιους που τους προέτρεπαν να επισκεφθούν το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη Λαμπεντούζα οι Ιταλοί και οι Ευρωπαίοι επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Λέτα. Υστερα από επίσκεψη πέντε λεπτών στις ασφυκτικά γεμάτες εγκαταστάσεις, ο πρωθυπουργός Λέτα δήλωσε ότι οι συνθήκες «είναι ανάξιες δυτικής χώρας», ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο είπε ότι «το πρόβλημα θα λυθεί αμέσως».

Καθώς ο προσωρινός απολογισμός νεκρών από την τραγωδία της 3ης Οκτωβρίου ανέβηκε χθες στους 302, μεταξύ των οποίων 83 γυναίκες και εννέα παιδιά, η Ε.Ε. υποσχέθηκε στην Ιταλία κονδύλι 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών.

«Το πρόβλημα σε μία από τις χώρες μας, την Ιταλία, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα όλων μας, όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου. Ο Μπαρόζο, η επίτροπος Εσωτερικών Μάλμστρομ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Λέτα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφάνο επισκέφθηκαν το υπόστεγο του τοπικού αεροδρομίου, στο οποίο είχαν παραταχθεί 280 φέρετρα.

«Η εικόνα δεν θα φύγει ποτέ απ’ το μυαλό μου», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Μπαρόζο. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Λέτα ανακοίνωσε ότι τα θύματα, που κατάγονταν κυρίως από την Ερυθραία και τη Σομαλία της Ανατολικής Αφρικής, θα ταφούν δημοσία δαπάνη.

Η Λαμπεντούζα απέχει μόλις 110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας γι’ αυτό και είναι προορισμός προσφύγων και μεταναστών που συγκεντρώνονται από όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με προορισμό την Ευρώπη.

Ως την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φέτος 30.100 άνθρωποι είχαν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης. Απ’ αυτούς, 7.500 είχαν αφήσει πίσω τους τον εμφύλιο της Συρίας, 7.500 την πολιτική καταστολή της Ερυθραίας και 3.000 τις αιματηρές συγκρούσεις της Σομαλίας. Ο αριθμός ήταν τριπλός σε σχέση με άλλες χρονιές. Ομως, αντίθετα με το παρελθόν, η πολιτική αστάθεια στις όχθες της Μεσογείου και στην Αφρική σημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των νεοαφιχθέντων δικαιούται να υποβάλει αίτηση ασύλου.

Το ζήτημα φάνηκε να τορπιλίζει τις ούτως ή άλλως ισχνές πιθανότητες κυβερνητικής συνύπαρξης Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία, αφού η χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο φιλοξενίας περισσότερων προσφύγων. «Οι ανθρωπιστικές πολιτικές προσφύγων είναι κεντρικό σημείο της πολιτικής μας», είπε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέριγκ-Εκαρτ. «Η θέση του υπουργού Εσωτερικών Φρίντριχ είναι απαράδεκτη. Μπορώ να φανταστώ συγκυβέρνηση μόνο αν η θέση αυτή αλλάξει. Η Γερμανία πρέπει να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες».

Μιλώντας στη Λαμπεντούζα, η επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ είπε ότι δεν υπάρχει πολιτική υποστήριξη για τη δημιουργία κεντρικής γραφειοκρατικής δομής που θα κατανέμει τους αιτούμενους άσυλο μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. Η Μάλμστρομ είπε ότι επτά χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Γαλλία, αυτή τη στιγμή κάνουν δεκτή τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων.

Ακόμη και η συνάντηση με τους επιζώντες του ναυαγίου δεν έπεισε τον Ιταλό πρωθυπουργό Λέτα να καταργήσει τον νόμο Μπόσι-Φίνι που προβλέπει επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε κάθε έναν εξ αυτών για «λαθραία είσοδο στη χώρα». Ο Δημοκρατικός Λέτα υπενθύμισε ότι ηγείται κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και ότι οι θέσεις των εταίρων για το ζήτημα αυτό διαφέρουν.

 

 

Δείτε εδώ το αρχικό κείμενο.

σχόλια