ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβάλλονται 32 ταινίες μικρού μήκους από και για τους πρόσφυγες

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε η παραγωγή 32 ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν εθελοντές και πρόσφυγες σε Αττική και Λέσβο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για το προσφυγικό «Home New Home», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΥΨΗΠΤΕ. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν στο Ινστιτούτο Γκέτε στην Αθήνα στις 29, 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου, καθώς και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το γεγονός παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Βούτση.

Στη συνέντευξη παρέστησαν ο υφυπουργός ΥΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, μέλη του Κοινοβουλίου, στελέχη του ΥΨΗΠΤΕ, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Καπάταης, ο υπεύθυνος της δράσης «Home New Home» Κώστας Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια που στήριξαν την δράση καθώς και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου του χωριού της Μόριας στη Λέσβο Γιώργος Κωφόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, «οι πρόσφυγες αισθάνονται αθέατοι στον τόπο μας γιατί η ίδια η κουλτούρα της Ευρώπης δεν έχει φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζει τις ευθύνες της για το ζήτημα, με συνέπεια να μην έχει περάσει στους πολίτες η αντίληψη ότι η συνύπαρξη αποτελεί βασική αξία της πολυπολιτισμικής διαμόρφωσης όπως και άλλων αξιών που συγκρότησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ο 21ος αιώνας θα σφραγισθεί διεθνώς από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα», εκτίμησε ο Νίκος Βούτσης υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανασύστασης του πλαισίου ενός κώδικα αξιών ανθρωπισμού, συνύπαρξης, συν-ανάπτυξης, αλληλεγγύης, προσέγγισης του διαφορετικού και μάχης ενάντια σε όσους ατομικά ή συλλογικά είτε με τη ρητορική τους προσπαθούν να εξαφανίσουν, να χειραγωγήσουν ή και να καταδυναστεύσουν το διαφορετικό.

Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που μέχρι τώρα υπήρχαν ως άνθρωποι, κοινωνίες, συμβάντα μόνον στην εικόνα που παρακολουθούσαμε ως θεατές, περνούν στην άλλη πλευρά, γίνονται δημιουργοί και καλύπτουν το κενό που υπάρχει στις κοινωνίες όπου οι πολίτες καλούνται να λειτουργούν ως θεατές, καταναλωτές θεάματος, πληροφοριών, εξελίξεων και καθόλου ως δημιουργοί».

«Οι εικόνες που αποτυπώνονται στις ταινίες του «Home New Home» είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος.

Ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία Home New Home, που δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να πρωταγωνιστήσουν ξανά στην ίδια τους τη ζωή. «Είναι ζωτικής σημασίας το ότι όλο και περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες δημιουργούνται σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, ώστε μέσα από την πρόσβαση στο σχολείο, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή και την απασχόληση, να μπορέσουν οι πρόσφυγες να αναπτύξουν όλες τις δυνατότητές τους», είπε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «AJIN», μια δημιουργία των δασκάλων του Δημοτικού σχολείου της Μόριας στη Λέσβο, με θέμα την εκπαίδευση μιας μαθήτριας από την Συρία στην ίδια τάξη με τους Έλληνες συμμαθητές της.

Ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου της Μόριας Γιώργος Κωφόπουλος έκανε αναφορά στην ιστορία της ταινίας, επισημαίνοντας ότι το σχολείο είναι ανοικτό στους πρόσφυγες.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

σχόλια