ΔΡΑΣΕΙΣ

«Το καραβάνι της κουλτούρας» στους πρόσφυγες του Κουτσόχερου

LARISSA NET

Μια χούφτα ταξιδιωτών, αποφάσισε να δώσει λίγη χαρά και αγάπη στους πρόσφυγες της δομής Φιλοξενίας , διοργανώνοντας στο γήπεδο της Μάνδρας Λάρισας, μια  υπαίθρια, απογευματινή, μουσικοθεατρική παράσταση

Ό,τι δεν έπραξε μέχρι και σήμερα η κεντρική εξουσία και οι διάφορες οργανώσεις, το έπραξε μια χούφτα ανθρώπων. Μια ομάδα ταξιδιωτών από διάφορες περιοχές του πλανήτη που άφησαν πίσω οικογένειες και ακολουθούν ένα δικό τους ξεχωριστό δρόμο, ο οποίος σαφώς έχει τα δικά του εμπόδια. Οι συμπληγάδες ωστόσο που συναντούν, σε καμιά περίπτωση δεν βάζουν φρένο στην πορεία τους, αντιθέτως τους ενδυναμώνουν για να συνεχίσουν το ταξίδι, προσφέροντας χαρά στους εαυτούς τους, αλλά το σημαντικότερο στους ανθρώπους που πραγματικά ζουν μακριά απ’ τις χώρες τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Μάχονται, προσπαθώντας να σωθούν από τη φτώχεια, τις εχθροπραξίες, τους πολέμους.

Το Ambulans Théâtre ή αλλιώς το καραβάνι της κουλτούρας, όπως ονομάστηκε από τους κατοίκους του κάμπου είναι ένα καραβάνι 25 καλλιτεχνών από διάφορες χώρες του κόσμου που ξεκίνησε από τη Γαλλία και διασχίζει αυτή την περίοδο τον Θεσσαλικό κάμπο καβάλα σε άλογα και σούστες πορευόμενο προς την Βουλγαρία όπου θα συμμετάσχει σε ένα διεθνές φεστιβάλ πολιτισμού.

Οι ταξιδιώτες έκαναν μια στάση για λίγες ημέρες στην γειτονική Μάνδρα της Λάρισας. Λίγα μόλις μέτρα μακριά από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Κουτσοχέρου, εκεί που ο πόνος της ξενιτιάς και της προσφυγιάς περισσεύει. Εκεί που η χαρά αναζητείται και το δάκρυ πετρώνει. Εκεί που η ανάγκη γίνεται υπομονή, το καραβάνι ήρθε να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αντιλαμβανόμενο τους πόνους και τα βάσανα.

Η 25μελης ομάδα καλλιτεχνών, αποφάσισε να δώσει λίγη χαρά στους πρόσφυγες, διοργανώνοντας μια  υπαίθρια απογευματινή θεατρική παράσταση εμπλουτισμένη με μουσική, χορό και πολλά μηνύματα.

Την θεατρική παράσταση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Σύριων προσφύγων που είχε την ευκαιρία να απομακρυνθεί από κλειστά όρια του κέντρου φιλοξενίας και να ψυχαγωγηθεί χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Όλοι μαζί συντελεστές της παράστασης και πρόσφυγες κάθε ηλικίας έγιναν ένα, μια μάζα ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών πολιτισμών, διαφορετικής κουλτούρας, που θέλησαν να φωνάξουν δυνατά «ναι στην φιλία των λαών», πολύ δε, «ναι στην ειρήνη, την αγάπη και τη συμφιλίωση».

Το υπαίθριο γλέντι που διοργάνωσε το καραβάνι της κουλτούρας και κάλυψε αποκλειστικά η ηλεκτρονική εφημερίδα της περιοχής «KPHNH LIVE» διήρκησε μέχρι αργά το απόγευμα.

Ευχή όλων η άμεση επιστροφή των προσφύγων στα πάτρια χώματα. Στα χώματα που κάποια στιγμή θα λευτερωθούν από τα δεινά..

Στα χώματα που θα φιλοξενούν λεύτερους ανθρώπους, μονιασμένους και αγαπημένους..

Στα χώματα που τα παιδιά θα ζουν και θα σκέφτονται ελεύθερα και θα πραγματοποιούν τα δικά τους όνειρα, απομακρύνοντας τα δάκρυα και τον πόνο.

ΠΗΓΗ: LARISSANET.GR

σχόλια