ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποψήφιοι δήμαρχοι αλλάζουν στάση για το τζαμί

H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με βάση τις... ψηφοθηρικές τους στοχεύσεις δείχνουν να αλλάζουν γνώμη υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας ως προς το θέμα της ανέγερσης του τζαμιού στον Ελαιώνα. Την ίδια στιγμή, πάντως, το υπουργείο Υποδομών αναμένει την απόφαση του ΣτΕ για να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του τζαμιού. Το ανώτατο δικαστήριο θα κρίνει την προσφυγή του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ που ζητεί να κηρυχθεί ο νόμος 3512/2006 περί ανέγερσης του τζαμιού «όλως αντισυνταγματικός και ανθελληνικός». Η συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ έγινε πέρυσι τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, την οξύτατη αντίδραση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων, Γεωργίου Καλαντζή, προκάλεσε η πρόταση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Αρη Σπηλιωτόπουλου για διενέργεια δημοψηφίσματος στους δημότες με ερώτημα εάν θα κατασκευαστεί το τζαμί. «Από πότε θέτουμε σε δημοψήφισμα την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της θρησκευτικής ελευθερίας;» τόνισε χθες ο κ. Καλαντζής, ο οποίος, σε επιστολή του στην «Κ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για να μην εξευτελιστεί η χώρα διεθνώς αν γίνει δημοψήφισμα μόνο για το τζαμί στον Ελαιώνα, η μόνη λύση είναι να γίνεται τοπικό δημοψήφισμα για κάθε χώρο προσευχής στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας εκκλησιών. Ετσι, η εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας αντί να ανάγεται στο (μη αναθεωρητέο) άρθρο 13 του Συντάγματος και στο Κοινοβούλιο που εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού συνολικά, θα καταλήξει να εξαρτάται από τοπικά δημοψηφίσματα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ως βουλευτής της Ν.Δ., έχει ψηφίσει τον νόμο για την κατασκευή του τζαμιού και μάλιστα στη συγκεκριμένη τοποθεσία που αυτό θα γίνει. Το 2009 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είχε δηλαδή και τη δυνατότητα και την ευθύνη να διατυπώσει τη διαφωνία του και να αλλάξει τον νόμο για το τζαμί. Δεν το έπραξε. Είχε επίσης τη δυνατότητα να παρέμβει στο θέμα των άτυπων χώρων προσευχής των μουσουλμάνων μεταναστών. Δεν το έπραξε και τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν».

Ο κ. Καλαντζής σχολιάζει και τη στάση των επίσης υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων: «Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης σήμερα τοποθετείται εναντίον της κατασκευής τζαμιού. Αντιγράφω από ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εθνος” στις 5/3/2010: “Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης πρότεινε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στη θέση Ναυτικό Οχυρό που βρίσκεται εντός του Ελαιώνα…”. Η θέση της Χρυσής Αυγής είναι συγκεκριμένη, και εντελώς σύμφωνη με τον βαθιά αντιχριστιανικό, ρατσιστικό και ναζιστικό χαρακτήρα της. Οι απόψεις των άλλων υποψηφίων δημάρχων είναι άγνωστες καθώς, μάλλον, φοβούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί η συνεχής και γενικότερη αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Με την τακτική αυτή αφήνουν έδαφος στη Χ.Α. για να επιβάλει την ατζέντα της στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Αντίθετα, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, αν και θα μπορούσε να ρίξει την ευθύνη για την κατάσταση με τα άτυπα τζαμιά σ’ εκείνους που τη δημιούργησαν, προτίμησε να μπει στη φωτιά επιλέγοντας να επιδιώξει λύσεις οι οποίες είναι απολύτως θετικές για την πόλη και τους πολίτες».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Απόστολος Λακασάς

http://www.kathimerini.gr/760992/article/epikairothta/ellada/ypoyhfioi-dhmarxoi-allazoyn-stash-gia-to-tzami

σχόλια