ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ολες οι φωτογραφίες που αποκάλυψαν το Προσφυγικό σε μία έκθεση

«Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί» είναι ο τίτλος της έκθεσης που συνδιοργανώνει το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» με το Μουσείο Μπενάκη, με φωτογραφίες που καταγράφουν με απόλυτο ρεαλισμό τη διαδρομή των προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα με τελικό προορισμό κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι oκτώ φωτογράφοι που μετέχουν στην έκθεση είναι οι: Γιάννης Μπεχράκης, Αλκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μουτάφης, Άγγελος Τζωρτζίνης, Enri Canaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστης Σεφέρογλου, Χλόη Κριθαρά – Devienne.  Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Άλκης Κωνσταντινίδης, έλαβαν το βραβείο Πούλιτζερ 2016 στην κατηγορία «Εκτακτης Επικαιρότητας» για την καταγραφή και αποτύπωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες που έχουν σχέση και με τη χρονική αλληλουχία αυτού του ταξιδιού.  Η Είσοδος (Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες), η Παραμονή (κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας) και η Εξοδος (Ειδομένη). Ταυτόχρονα, μία πραγματική σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σκηνή που φιλοξένησε εκατοντάδες οικογένειες τον τελευταίο χρόνο στη Χίο, θα εγκατασταθεί στον εκθεσιακό χώρο και θα στεγάσει το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που αφορά στην Παραμονή.

Πέρα από τις φωτογραφικές μαρτυρίες, η έκθεση φιλοξενεί σκίτσα παιδιών και εφήβων, συγκεντρωμένα από τον Δημήτρη Σκλεπάρη, που αδυνατώντας να απαντήσουν και να περιγράψουν τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ζωγραφίζουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και στη Συρία, εισάγοντας τον επισκέπτη στο ταξίδι αυτής της έκθεσης. Παιδιά που έχασαν βίαια την παιδική τους ηλικία, στιγματισμένα για πάντα τόσο συναισθηματικά  όσο και εκφραστικά.

Παράλληλα, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Refugee Highway» του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, που καλεί το κοινό να ταξιδέψει μαζί με τους πρόσφυγες από τη Συρία, στη Ρόδο, την Κω, την Τήλο, τη Σάμο και τη Λέσβο, ξετυλίγοντας τις δυσκολίες αυτού του ταξιδιού. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα μεταδίδονται πραγματικά ηχητικά ντοκουμέντα, από στιγμές διάσωσης.

Μόνο το 2015 περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι έφθασαν στη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και παραμονής για τον πληθυσμό που μετακινείται, έχοντας ως μοναδική επιδίωξη την εγκατάσταση σε μία Ευρωπαϊκή χώρα. Μετανάστες και πρόσφυγες, νόμιμοι και παράτυποι, όλοι, διεκδικητές του ιερού δικαιώματος στη ζωή. Άνθρωποι, που τον τελευταίο χρόνο μετακινούνται μαζικά σε ένα άχρονο πλαίσιο, με φόντο αλλά και διακομιστή τη χώρα μας.

H έκθεση στο κτίριο της Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη θα διαρκέσει από τις 19 ως τις 29 Μαΐου.

 

http://www.protagon.gr/epikairotita/oles-oi-fwtografies-pou-apokalypsan-ton-prosfygiko-se-mia-ekthesi-44341131704

 

 

σχόλια