ΔΡΑΣΕΙΣ

Hate crime refugees

Κυριακή 14 Απριλίου 2019
Ώρα πάνελ 19.30

ΠΡΟΒΟΛΕΣ – ΠΑΝΕΛ – ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

με την υποστήριξη του
Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ

Μια σειρά συγκλονιστικών ντοκιμαντέρ καταγράφουν στενά τις ζωές Queer ανθρώπων σε καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, αλλά και άλλες χώρες με καθεστώτα αυστηρού θεοκρατισμού και εγκληματικής δυσπιστίας απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Εκεί, η ομοφοβία και η τρανσφοβία δεν αφήνει περιθώρια για παραμονή στην χώρα, ενώ η απειλή του θανάτου, μόνο λόγω της διαφορετικής ταυτότητας (μη ετεροκανονικότητας), είναι πανταχού παρούσα. Οι πρόσφυγες εγκλημάτων μίσους, δίνουν τεράστιες μάχες διαφυγής, και κάποιοι από αυτούς τα καταφέρνουν. Μερικοί από αυτούς φτάνουν και στην Ελλάδα.

Φέτος, στο πρόγραμμα του Outview 2019, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα με τίτλο “Hate Crime Refugees” και μέσα από καλεσμένους, προβολές και πάνελ θα αναδειχθεί το ζήτημα για τους πρόσφυγες λόγω «εγκλημάτων μίσους».

Το πάνελ γίνεται και με την συμβολή του ΣΥΔ και θα συμπεριληφθούν μαρτυρίες από ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, οι οποίοι έχοντας βρει υποστήριξη στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν έναντι των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα.

*Το Outview, ήδη από το 2016 έχει ανοίξει αυτό το θέμα συζήτησης με την πραγματοποίηση ενός μεγάλου πάνελ με τίτλο “Double Minority”.

Οι ταινίες του αφιερώματος

Birds of the Borderlands – ελληνικοί υπότιτλοι (Jordan Byron, Αυστραλία, 132′ 2017)
Ημερομηνία προβολής: 14/4 στις 17:40, αίθουσα Α
H Αυστραλιαν@ ακτιβίστρι@ και ντοκυμαντερίστρι@, Jordan Bryon μας δίνει μια συγκλονιστικά δυνατή, αληθινή ταινία για το τίμημα του αγώνα για τη χειραφέτηση και την αυτοδιάθεση του σώματος στη σύγχρονη Ιορδανία. Με έντονα ξεσπάσματα μπροστα στην κάμερα παρακολουθούμε την ζωή μιας διεμφυλικής γυναίκας από την φυλή των Βεδουίνων, έναν Ιρακινός ομοφυλόφιλος μάρτυρας δολοφονίας, ενός γκέι ιμάμης που έγινε ακτιβιστής και μιας νεαρή φεμινίστρια. Τόσο η πραγματικότητα που περιγράφει, όσο και η εξαίρετη άμεση κάμερα σε καθηλώνει καθ’όλη την διάρκεια της προβολής.

Mr. Gay Syria – ελληνικοί υπότιτλοι (Ayse Toprak, Τουρκία/Γαλλία/Γερμανία/Μάλτα, 82′, 2018)
Ημερομηνία προβλής: 13/4 στις 19:20, αίθουσα Α
Μια διαφορετική ματιά στην προσφυγική περιπέτεια και τη δύναμη των ανθρώπινων ονείρων αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ της Ayse Toprak. Σε αυτό ακολουθούμε δύο Σύριους πρόσφυγες καθώς προσπαθούν να φτιάξουν τις ζωές τους από την αρχή. Από τη μία έχουμε τον Husein στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος εργάζεται ως κουρέας και ζει μια κρυφή ζωή, καθώς κρύβει την γκέι ταυτότητά του. Από την άλλη ο Mahmoud ζει στο Βερολίνο, όπου έχει ιδρύσει μια συριακή LGBTQI ομάδα. Τι φέρνει λοιπόν κοντά αυτούς τους δύο διαφορετικούς άντρες; Η επιθυμία τους να εκπροσωπήσουν τη Συρία στο διαγωνισμό ομορφιάς Mr. Gay στη Μάλτα. . Έχει λάβει συνολικά 9 βραβεία σε μεγάλα φεστιβάλ.

Re-Βirths/Re-Naissances – ελληνικοί υπότιτλοι (Santi Zegarra, Γαλλία, 82′, 2017)
Ημερομηνία προβολής: 15/4 στις 20:00, αίθουσα Α
Ο Περουβιανός σκηνοθέτης κινηματογραφεί τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων από την Κολομβία, τη Ρωσία, την Ουγκάντα και την Κίνα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω της LGBTQI ταυτότητας τους.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ

Οι καλεσμένοι του πάνελ:

Mahmoud Hassino: Είναι Σύριος δημοσιογράφος και blogger των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. Διέφυγε στην Τουρκία το 2011, μετά από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Αφού πέρασε τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ξεκίνησε το πρώτο LGBTQI περιοδικό “Mawaleh”. Η υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη έθεσαν την ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο. Ο φόβος τον οδήγησε στο Βερολίνο. Εκεί συνέχισε να εργάζεται στο περιοδικό ενώ διοργανώνει τον πρώτο διαγωνισμό Mr. Gay Syria στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα εργάζεται για το Schwulenberatung του Βερολίνου για το project των προσφύγων LGBTQI.

Μαρίνα Γαλανού: Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Στάθης Πουλαράκης: Δικηγόρος με ειδίκευση σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης, blogger Immigration.gr

σχόλια