ΔΡΑΣΕΙΣ

Ηράκλειο: Καταδικάζουν την ανάκληση του ΑΜΚΑ από πρόσφυγες

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ανακοίνωση από τις ομάδες και συλλόγους Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβιζίου και Μοιρών, εκδόθηκε με αφορμή την ανάκληση της δυνατότητας απόκτησης ΑΜΚΑ από πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι ομάδες και σύλλογοι Γυναικών του Ηρακλείου χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ανάκληση από το Υπουργείο Εργασίας, την ίδια ώρα που όπως τονίζουν, χιλιάδες μετανάστες, με γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να πνίγονται στη Μεσόγειο.

Σε σχετική ανακοίνωση, ζητούν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίας υγείας και πρόνοιας για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση των προσφύγων και για όσο διάστημα χρειαστεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβιζίου και Μοιρών καταγγέλλουν την απαράδεκτη ανάκληση από το Υπουργείο Εργασίας της Εγκυκλίου για την απόκτηση ΑΜΚΑ και την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, γυναίκες, έγκυες, με μωρά στην αγκαλιά, κατατρεγμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη φτώχεια, συνεχίζουν να πνίγονται στη Μεσόγειο, να στοιβάζονται στα δουλεμπορικά και στα hot spots και να προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος τους.

Η κυβέρνηση ΝΔ, πατώντας στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πλειοδοτεί σε νέα αντιδραστικά μέτρα, όπως η υπαγωγή της μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Εναρμονίζεται πλήρως με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με τον κανονισμό του Δουβλίνου και τη Σένγκεν.

Όχι μόνο επαινεί τον εγκλωβισμό στα κολαστήρια τύπου Μόρια, που φέρει τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φέρνει νέα απάνθρωπα μέτρα με την ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα, με παραπέρα ενεργοποίηση της Frontex, με επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων και ακόμα «ψιλότερη κρησάρα» για το άσυλο με βάση την πιστή τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Συνεχίζουμε έμπρακτα και με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης εις βάρος τους.

Διεκδικούμε:

  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίας υγείας και πρόνοιας για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση των προσφύγων και για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την αναχώρησή τους για τους τόπους προορισμού τους, με ιατρική παρακολούθηση, διατροφή, νομική βοήθεια, διερμηνείς και ό,τι άλλο απαιτείται. Απαραίτητη παρουσία γυναικών γιατρών και γυναικολόγων για τις αναγκαίες εξετάσεις σε όσες πρόσφυγες και μετανάστριες έχουν ανάγκη.
  • Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Οι χρόνιοι πάσχοντες, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες και οι οικογένειές τους ή οι συνοδοί τους να προωθούνται στα σύνορα κατά προτεραιότητα και με τρόπο που να διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους.
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

σχόλια