ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκκληση της Κύπρου στην ΕΕ να δεχθεί πρόσφυγες αιτούντες άσυλο

NOOZ.GR

Έκκληση απηύθυνε η Κύπρος προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης να δεχθούν 5.000 αιτούντες άσυλοπου φιλοξενεί, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι οι δυνατότητες και οι πόροι που διαθέτουμε, υπερβαίνουν το σημείο της εξάντλησης μας και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς κράτη μέλη. Το κείμενο της επιστολής περιήλθε σε γνώση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Συγκριτικά με το πληθυσμό των 850.000 πολιτών, η Κύπρος έλαβε περισσότερες αιτήσεις ασύλου από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ το 2018.

Σύμφωνα τα στοιχεία της Eurostat, 7.610 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στην χώρα πέρσι, αριθμός κατά 70% μεγαλύτερος από εκείνον του 2017. Περισσότερο από το ¼ των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο είναι Σύροι.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι σχεδόν 7.000 άνθρωποι έφτασαν στην Κύπρο τους πρώτους έξι μήνες του 2019, οι περισσότεροι εκ των οποίων έφτασαν στην χώρα είτε από τις τουρκικές ακτές, είτε από τα κατεχόμενα.

Παραπάνω από 580.000 άνθρωποι υπέβαλαν το πρώτο τους αίτημα ασύλου στην Ένωση το 2018.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή Πετρίδη, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Κύπρο και έχουν ήδη ενισχύσει τη στήριξη της χώρας. Δεν απέκλεισε αύξηση της στήριξης αν κριθεί αναγκαίο.

ΠΗΓΗ: NOOZ.GR

σχόλια