All News

Σάμος: Βουλιάζει το νησί από πρόσφυγες και μετανάστες – Δραματική η κατάσταση

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο κατέγραψε, συνεχίζοντας το οδοιπορικό του Open TV στο ανατολικό Αιγαίο ο Ζήσης Μούσιος. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στοιβαγμένοι υπό άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ενώ και για τους ντόπιους υπάρχει δυσκολία προσαρμογής σε αυτή τη νέα πραγματικότητα του νησιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, στην πόλη της Σάμου προσπαθούν να συμβιώσουν 8.000 μόνιμοι κάτοικοι με 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Μια συμβίωση δύσκολη, όπου αρκεί μια σπίθα για να ακολουθήσει η έκρηξη. «Όλη αυτή η κατάσταση δεν ευνοεί κανέναν. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η κατάσταση τώρα πια είναι καταστροφική. Μια πόλη στην ουσία έχει διαλυθεί και κινδυνεύει ο κοινωνικός ιστός. Η Σάμος και οι κάτοικοί της που το 2015 έτρεξαν να βοηθήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, τώρα πια νιώθουν ασφυξία», δηλώνει στην κάμερα του Open η αντιδήμαρχος Σάμου, Δέσποινα Καΐλα.

Αυτό που συμβαίνει στο νησί δεν υπάρχει πουθενά αλλού, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες έχουν σχεδόν ξεπεράσει τον ντόπιο πληθυσμό. Φυσικά, υπάρχουν και οι λίγοι που το προσφυγικό τους έδωσε δουλειά. Κάποιοι κάνουν περιουσίες, αλλά η πλειονότητα των κατοίκων βιώνει μια νέα πραγματικότητα. «Η αναλογία είναι ένα προς ένα. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται από χώρες που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με μια δυτική κοινωνία. Είναι μεγάλη η ζημιά για την κοινωνία γενικά», αναφέρει ο πρόεδρος εστίασης Σάμου.

Ο προσφυγικός καταυλισμός βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, εκεί που χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μια μάχη που προς το παρόν την κερδίζουν. Όμως, ο χειμώνας έρχεται και η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη. Ο Κώστας Γεωργίου, από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» λέει στην κάμερα του Open TV: «Η κατάσταση είναι τραγική. Οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε μέσο να βρουν στέγη, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε τουαλέτα».

Η Σάμος βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Κάτοικοι του νησιού, πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν με την ελπίδα πως κάτι σύντομα μπορεί να αλλάξει.

ΠΗΓΗ: PATRA TIMES.GR


σχόλια