ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Φαρμακονήσι μας διασύρει

protagon

Του Αλέκου Λασκαράτου

Διερωτώμαι πότε επιτέλους θα μάθουμε να αντιδράμε χωρίς συναισθηματισμούς όταν συμβαίνουν περιστατικά όπως αυτό στο Φαρμακονήσι. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένα πλοιάριο, φουσκωτό κατ’ άλλους, αλιευτικό κατ’ άλλους, που μεταφέρει 28 λαθρομετανάστες, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός γυναικών και παιδιών, μένει ακυβέρνητο στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ τουρκικών ακτών και Φαρμακονησίου. Σκάφος του Λιμενικού σπεύδει στην περιοχή και αναλαμβάνει επιχείρηση διάσωσης. Ο καιρός γύρω στα έξι Μποφόρ, που σημαίνει αρκετά κυματώδης, ειδικά όταν μιλάμε για μικρά σκάφη. Από δω και πέρα οι πληροφορίες για την εξέλιξη του περιστατικού είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μια γυναίκα έπεσε στη θάλασσα, οι λαθρομετανάστες μετακινήθηκαν προς την πλευρά εκείνη, έγινε μετατόπιση φορτίου και το σκάφος ανετράπη. Αποτέλεσμα δύο νεκροί και δέκα αγνοούμενοι. Μία αληθινή ανθρώπινη τραγωδία.

Και εδώ αρχίζει το αλαλούμ των δηλώσεων. Πριν καν αρχίσει η σοβαρή διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό αρχίζουν οι αντιφατικές δηλώσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά να διεξαχθεί σε βάθος έρευνα, το ίδιο και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Μούζνιεκς.Ο τελευταίος, ενστερνιζόμενος δηλώσεις κάποιων λαθρομεταναστών ότι το Λιμενικό ρυμουλκούσε με μεγάλη ταχύτητα το ακυβέρνητο σκάφος προς τις τουρκικές ακτές όταν αυτό αναποδογυρίστηκε, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες ότι η ναυτική τραγωδία στο Φαρμακονήσι «φαίνεται να είναι μια υπόθεση αποτυχημένης μαζικής απέλασης». Η ελληνική πλευρά το διαψεύδει αυτό. Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης κάνει την εξής καταπληκτική δήλωση «Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα»(!!!) και αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν θέμα στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν εξαντλείται σε εξυπνακίστικες δηλώσεις. Εδώ χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Να αναφέρω ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης (Έρευνας και Διάσωσης. Research and Rescue στην διεθνή ορολογία) όταν πραγματοποιούνται από κρατικό φορέα εντεταλμένο προς τούτο (το Λιμενικό εν προκειμένω, όχι από εμένα και από εσάς) διέπονται από αυστηρούς διεθνείς κανόνες στα πλαίσια της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982, και ότι την ευθύνη των ανθρώπινων ζωών την έχει αποκλειστικά ο φορέας που εκτελεί την επιχείρηση διάσωσης. Έπρεπε λοιπόν ο κ. υπουργός Ναυτιλίας, ή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (γιατί όχι;) να δηλώσουν επίσημα, εκ μέρους της χώρας, την λύπη τους για τις ζωές που χάθηκαν, και ταυτόχρονα  να διαβεβαιώσουν ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος, προσβάσιμη απ’ όποιον ενδιαφέρεται, για τις συνθήκες του ναυαγίου. Τόσο απλά.

Στο μεταξύ η χώρα είναι στα μανταλάκια των διεθνών ΜΜΕ. Το θέμα στην Ελλάδα το προκαλούμε εμείς οι ίδιοι και κανένας άλλος. Με τον αρχιεκτελεστή της 17Ν να κυκλοφορεί ελεύθερος, με τα σκάνδαλα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα να αποκαλύπτονται σε καθημερινή σχεδόν βάση, με το σκάνδαλο του ΤΤ και τα εντάλματα σύλληψης, κλπ. Και αυτά λίγες μέρες αφ’ ότου η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε.

Όπως έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος είμαστε «μία ωραία ατμόσφαιρα»!

ΥΓ. Το μεσημέρι του Σαββάτου, και αφού οι παραπάνω γραμμές είχαν γραφτεί, κάποιοι από τους διασωθέντες λαθρομετανάστες έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Σύνταγμα και κατήγγειλαν το Λιμενικό ως υπεύθυνο της τραγωδίας καθώς και για βίαιη συμπεριφορά απέναντί τους.

 

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=31214

σχόλια