ΔΡΑΣΕΙΣ
Φθιώτιδα: Πως είναι να είσαι πρόσφυγας; Πως είναι από μέσα ένα hot spot;
LAMIANOW.GR
«Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βρεθήκανε ξαφνικά έξω από την προγονική τους γη. Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονιούς άταφους. Παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δέντρα, το φαΐ στη φουφού, τη σοδειά στην αποθήκη, το κομπόδεμα στο συρτάρι, τα πορτρέτα των προγόνων στους τοίχους. Και βάλθηκαν να τρέχουν, να φεύγουν κυνηγημένοι απ’ το τούρκικο μαχαίρι και τη φωτιά του πολέμου. Και λογίζονταν τυχεροί που αντάλλαξαν το έχει τους, την πατρίδα τους, το παρελθόν τους με μια στάλα σιγουριά… Άρπαξαν βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια και πέρασαν τη θάλασσα σ’ έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι, άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκης, της Καβάλας, του Βόλου, της Πάτρας….», Οι πρόσφυγες –Διδώ Σωτηρίου.
Δεν είναι μόνο στη μοίρα των άλλων να γίνονται πρόσφυγες στην Ελλάδα. Κάποτε και οι Έλληνες ήταν πρόσφυγες και έφτασαν κυνηγημένοι μέχρι και τη Συρία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με σκηνές αντεστραμμένες στα λιμάνια, στις βάρκες, στα σύνορα…
20 Ιουνίου. Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων…
Σχεδόν 138.000 είναι σήμερα οι πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο και ζουν στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να δώσουν ο,τι έχουν και δεν έχουν για ένα καλύτερο μέλλον, για να καταλήξουν στην Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα ανίκανη σχεδόν να δώσει λύσεις στα δικά της προβλήματα, πόσο δε μάλλον να διαχειριστεί αξιοπρεπώς την διαβίωση του μεγάλου αριθμού των προσφύγων. Η αντιμετώπιση των προσφύγων από τους Έλληνες πολίτες, άλλοτε με γενναίες δόσεις αλληλεγγύης, άλλοτε με άλλες τόσες δόσεις ρατσισμού.
Το βίντεο στην κορυφή της σελίδας, είναι ένα μίνι ντοκιμαντέρ για το Hot Spot Θερμοπυλών. Εκεί όπου η κάμερα του LamiaNOW βρέθηκε όχι για κάνει «έλεγχο» ούτε για να εκφέρει γνώμη για τη λειτουργία του, αλλά για να γνωρίσει τους ανθρώπους, τις ιστορίες τους, τις πίκρες που έφεραν μαζί τους και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Άλλωστε μικρή σημασία μπορεί να έχει η δική μας γνώμη. Το μόνο που θα μας επιτρέψετε, είναι μια ερώτηση…
Πως θα ήταν άραγε, αν οι βόμβες έπεφταν στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Γαλλία….;
ΠΗΓΗ: LAMIANOW.GR
σχόλια
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια. - Συνδεθείτε εδώ