ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστούγεννα της αλληλεγγύης, όχι του καταναλωτισμού

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ενα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο χωριό, στο οποίο οι επισκέπτες δεν πληρώνουν με χρήματα αλλά με είδη πρώτης ανάγκης για τους συμπολίτες τους, δημιούργησαν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας δράσης Πιερίας «Ο τόπος μου» στον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης, που παραχωρήθηκε από τους «Γιατρούς του Κόσμου».

Στο χριστουγεννιάτικο «Χωριό του Κόσμου» οι επισκέπτες καλούνται να προφέρουν εθελοντικά τρόφιμα ή φάρμακα και για τη δημιουργία του δούλεψαν σκληρά τους τελευταίους δύο μήνες 450 εθελοντές της ομάδας.

Αύριο θα γίνει μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας στην οποία αντί για εισιτήριο οι επισκέπτες καλούνται να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικές δομές.

Το χωριό θα επισκεφτούν και προσφυγόπουλα από δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Πρόκειται για την τέταρτη χρονιά λειτουργίας του «Χωριού του Κόσμου», με τους διοργανωτές να τονίζουν ότι δεν είναι μια τυχαία εκδήλωση, όπως επιβεβαιώνεται από τη μεγάλη αγάπη και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Αποτελεί, σημειώνουν, ένα συλλογικό εγχείρημα που προσφέρει νότα αισιοδοξίας και περηφάνιας στην περιοχή, επαναπροσδιορίζει τη σχέση με τα κοινά και εξοικειώνει τον πολίτη με τον δημόσιο χώρο, αναδεικνύοντας επίσης την ανάγκη για προάσπισή του.

Χιλιάδες μαθητές

 

Χριστουγεννιάτικο χωριό αλληλεγγύης στην Κατερίνης

Το χωριό αναμένεται να επισκεφτούν περισσότερα από 61 σχολεία (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) με περίπου 4.000 μαθητές και μαθήτριες από Βόλο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Σέρρες και Κατερίνη.

Τα παιδιά όμως δεν θα έρθουν για να αγοράσουν παιχνίδια, καθώς σε αυτόν τον χώρο δεν πωλείται τίποτα: αντίθετα, όλα τα παιχνίδια θα είναι προσφορές των ίδιων των μαθητών για την προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Αντί να πληρώσει κάποιο αντίτιμο εισόδου, κάθε παιδί μπορεί να φέρνει προαιρετικά ένα κουτί γάλα μακράς διαρκείας με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά και ένα μεταχειρισμένο βιβλίο ή παιχνίδι.

Στόχος είναι να απαλλαγούν οι γονείς από το βάρος της οικονομικής συμμετοχής, αλλά και να διδαχθούν τα παιδιά πως ή διασκέδαση και το παιχνίδι δεν πρέπει πάντα να συνδέονται με τα χρήματα.

Εξάλλου βασικό σύνθημα είναι το «αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι», κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν και οι γονείς που θα επισκεφτούν με τα παιδιά τους τον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης.

«Το μόνο που ζητάμε είναι δύο κιλά τρόφιμα για κάθε μέλος της παρέας σας, σε μια τσάντα, για να ενισχύσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο μας. Ετσι θα καταφέρουμε δυο πράγματα: Και να ενισχύσουμε την τοπική αγορά αλλά και το Κοινωνικό Παντοπωλείο που τροφοδοτεί με 35 κιλά τρόφιμα κάθε μήνα περίπου 70 οικονομικά ανήμπορες οικογένειες, στις οποίες μεγαλώνουν περισσότερα από 90 ανήλικα παιδιά» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι εθελοντικές ομάδες.
Η φιλοσοφία μας δεν είναι να φτιάξουμε ένα φαντασμαγορικό και αστραφτερό χριστουγεννιάτικο χωριό.  Η αυλή είναι στρωμένη με άχυρα, βρισκόμαστε στις παλιές εγκαταστάσεις του καπνικού σταθμού Κατερίνης που έκλεισε πριν από 15 χρόνια. Πριν από 5 χρόνια ο χώρος παραχωρήθηκε στους “Γιατρούς του Κόσμου” και με τη βοήθειά τους βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γι’ αυτό και το όνομά του. Στον Καπνικό Σταθμό λειτουργούν κοινωνικές δομές όπως παντοπωλείο, ιατρείο και φαρμακείο. Ακόμη, ανταλλακτική βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος.
Για μας είναι ένας χώρος αντίστασης, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε εδώ. Είμαστε αντίθετοι στη λογική ενός συστήματος που ανάβει στις γιορτές τα φώτα και καλεί τον κόσμο να ξοδέψει. Ξοδεύουν οι λίγοι και ο κόσμος τριγυρνά απλώς σε αυτά τα πάρκα. Θέλαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ενα χωριό στο οποίο θα είναι όλα δωρεάν. Θα θέλαμε όμως και τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μέχρι στιγμής δεν έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα»
 λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

Μαζί με προσφυγόπουλα

Την πρωτοβουλία στηρίζει και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη χώρα μας, που αναλαμβάνει και φέτος τη μεταφορά προσφυγόπουλων, πολλά από τα οποία είναι ασυνόδευτα, από κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Βόρειας Ελλάδας.

Επίσης το χωριό θα δεχτεί προσφυγόπουλα από περίπου 100 οικογένειες που βρίσκονται στην Κατερίνη. Ανάμεσα στους εθελοντές που βοηθούν στο εγχείρημα βρίσκονται και 5 οικογένειες προσφύγων.

«Μας στηρίζουν 150 επιχειρήσεις του νομού με υλικά κάθε είδους. Στην είσοδο θέλουμε ο κόσμος να φέρει 2 κιλά τρόφιμα ανά άτομα και παίρνει μία κάρτα με την οποία οι γονείς μπορούν να πάρουν σούπα, ψωμί από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, τσάι, χυμούς και διάφορα γλυκίσματα. Υπάρχουν 5 σταθμοί παιχνιδιών και όταν ένα παιδί κερδίσει κάτι, παίρνει μία σφραγίδα και επιλέγει από την παιχνιδούπολη ένα μεταχειρισμένο παιχνίδι που φέρνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες και συλλέξαμε τους τελευταίους δύο μήνες. Η εθελοντική ομάδα ο «Τόπος μου» αποτελείται από πολλές ομάδες εθελοντών-κινημάτων από διάφορες δράσεις όπως περιβαλλοντικές, ενάντια στους πλειστηριασμούς, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αγορές χωρίς μεσάζοντες κ.ά.» καταλήγει ο κ. Τσολακίδης.

■ Αύριο Τρίτη (19 Δεκεμβρίου) θα λάβει χώρα και η μεγάλη συναυλία της λαϊκής τραγουδίστριας «Γλυκερίας», που έρχεται στην Κατερίνη αφιλοκερδώς, μόνο για μία βραδιά, για να στηρίξει τις κοινωνικές δομές του Καπνικού Σταθμού.

 

 

σχόλια