ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Light on the Move», έκθεση του βραβευμένου Μοχάμεντ Μουχάισεν

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση «Light on the Move», του διεθνούς φήμης φωτογράφου και κατόχου δύο βραβείων Πούλιτζερ, Μοχάμεντ Μουχάισεν. Η έκθεση, που θα διαρκέσει από 26 έως 31 Οκτωβρίου, διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Όπως τονίζει ο Μοχάμεντ Μουχάισεν, οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, για τον ίδιο, «δεν είναι μόνο εικόνες, είναι οι φωνές των ανθρώπων που φωτογραφίζονται σε ένα πλαίσιο. Προσωπικά πιστεύω ότι τα παιδιά είναι τα αληθινά θύματα των πολέμων. Τα παιδιά δεν επιλέγουν πού γεννιούνται, ή τις συνθήκες γύρω τους. Οι εικόνες είναι ένα μήνυμα για όλους».

Επίσης αναφέρει ότι είναι «πολύ χαρούμενος που είμαι στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτω τη δουλειά μου εδώ».

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο, «οι φωτογραφίες στο πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει πολύ. Ο Μοχάμεντ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και βγάζει φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες του είναι ένα μήνυμα, αν τους ρίξετε μια ματιά θα δείτε ότι η καθεμιά τους κρύβει μια ιστορία».

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν την εμπειρία του Μοχάμεντ Μουχάισεν κατά το δεκαετές ταξίδι του στους δρόμους και τους προορισμούς της μετανάστευσης σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Απαθανατίζει τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία μέχρι την Ελλάδα, από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν έως την Ολλανδία.

Δεν μπορεί παρά να θυμίσουν ότι η ανθρώπινη φύση είναι υπεράνω συνόρων και ότι ο άνθρωπος είναι παντού παρών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας ή φύλου.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

σχόλια