ΕΙΔΗΣΕΙΣ

R. Visser: «Η Ελλάδα δεν μας έχει ζητήσει βοήθεια»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επικριτικός έναντι των ελληνικών αρχών για την αδυναμία τους να καταγράφουν όσους μετανάστες και πρόσφυγες εισέρχονται παράνομα στη χώρα εμφανίζεται ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (European Asylum Support Office) Robert Visser, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ». Ο Ολλανδός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη χώρα, προκειμένου να διαχειριστεί τις ροές προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές, παρά την πρωτοφανή ένταση του προβλήματος, δεν έχουν ακόμα διατυπώσει με σαφήνεια τις ανάγκες τους.

«Τα κράτη-μέλη οφείλουν να γνωρίζουν την ταυτότητα όσων μπαίνουν στην επικράτειά τους. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση», σχολίασε δηκτικά ο κ. Visser και προσέθεσε ότι η καταγραφή των νεοεισερχόμενων δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση των κρατών-μελών αλλά προϋπόθεση για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ζήτημα φέρεται να απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στον Πειραιά αξιωματικοί Αστυνομίας και Λιμενικού με εκπροσώπους της Europol, της EASO, της Frontex, της Κομισιόν κ.ά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προπαρασκευή του προγράμματος ανακατανομής «βαρών» ή «ευθυνών» που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει μετεγκατάσταση (σε βάθος διετίας) 14.000 προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Το ελληνικό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών δέχεται τεράστια πίεση, και επομένως στην πρόσφατη συνάντηση στον Πειραιά αναζητήσαμε τρόπους συνεργασίας, ούτως ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις ελληνικές αρχές», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της ΕASO, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθεί την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα και στη συνέχεια να μεταβεί στην Κω. Στο ερώτημα πώς και πότε ο «ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης» θα παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Visser «πέταξε το μπαλάκι» στις ελληνικές αρχές, λέγοντας ότι «διαθέτουμε σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων στελεχών που μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια των αρχών της χώρας, ωστόσο ακόμα περιμένουμε την Ελλάδα να ανάψει το πράσινο φως».

Απαντώντας στην έμμεση κριτική του κ. Visser, Ελληνες αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης συμφωνήθηκε η EASO να στείλει Ευρωπαίους αξιωματούχους στα γραφεία ασύλου που λειτουργούν στο ανατολικό Αιγαίο, προκειμένου να ενημερώνουν τους νεοεισερχόμενους για τις διαδικασίες ασύλου στην Ε.Ε. Επιπλέον, αποφασίστηκε να εγκατασταθούν για τα επόμενα δύο χρόνια στον Πειραιά 15 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ο κ. Visser σχολίασε ότι «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου καλείται να αποδείξει άμεσα ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία. Αν τα καταφέρουμε, τότε σε ένα επόμενο στάδιο ο αριθμός των προσφύγων που θα ανακατανεμηθούν μεταξύ των κρατών-μελών θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος».

Το Δουβλίνο ΙΙ

Από την έδρα της EASO στο λιμάνι της Μάλτας, ο Ολλανδός αξιωματούχος επεσήμανε ακόμα ότι η υπηρεσία του ενισχύει το τμήμα της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ (ειδικοί χαρτογράφησαν τις ανάγκες του τμήματος και θα επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα), καθώς και ότι η EASO παρέχει τεχνική υποστήριξη σε θέματα απορρόφησης κονδυλίων της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες, ο κ. Visser (η πενταετής θητεία του λήγει στο τέλος του έτους) έκανε λόγο για «σαφή ένδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης».

Εκρηξη αιτημάτων για άσυλο τον Ιούλιο

Σαφή μείωση των αιτημάτων ασύλου διαπιστώνει για τον Αύγουστο η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, την ίδια στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των προσφύγων και παράνομων μεταναστών που κατέγραψαν Λιμενικό και Αστυνομία ανήλθε σε δεκάδες χιλιάδες. Αρμόδιοι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα δεν υποβάλλουν αίτημα ασύλου στη χώρα αλλά, αντ’ αυτού, «τρέχουν να προλάβουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράκτη στην Ουγγαρία».

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, από την αρχή του έτους έως και το τέλος Ιουλίου υποβλήθηκαν 7.469 αιτήματα, ενώ τα περισσότερα αιτήματα (1.235) καταγράφηκαν τον Ιούλιο. «Πρόκειται για αύξηση 57%  σε σχέση με τον περυσινό μηνιαίο μέσο όρο», σχολίασε στην «Κ» καλά ενημερωμένη πηγή.

Την ίδια στιγμή, από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (ΕΑSO) προκύπτει ότι τον Ιούλιο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποβλήθηκαν 123.294 νέα αιτήματα ασύλου, 28% περισσότερα σε σχέση με τον Ιούνιο. «Οι αριθμοί συνεχώς ανεβαίνουν, κάτι που είναι κατανοητό εάν δούμε τη διεθνή συγκυρία στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στην «Κ» ο επικεφαλής της EASO κ. Robert Visser. Οι περισσότεροι αιτούντες (31.591) προέρχονται από τη Συρία και ακολουθούν υπήκοοι Αφγανιστάν (18.888) καθώς και χωρών των δυτικών Βαλκανίων (17.969), όπως το Κόσοβο, η Σερβία κ.ά.

Τέλος, 8.102 αιτήματα ασύλου, αυξημένα κατά 29% σε σχέση με τον Ιούνιο, υπέβαλαν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπήκοοι Ιράκ.

 

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ - Γιάννης Σουλιώτης

 

http://www.kathimerini.gr/828977/article/epikairothta/ellada/r-visser-h-ellada-den-mas-exei-zhthsei-voh8eia

σχόλια