All News

Ηράκλειο: Γλυπτό για τους πρόσφυγες που χάνονται στη Μεσόγειο

Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Αθέατη Πόλη».

Προσωρινά το έργο τέχνης έχει τοποθετηθεί κοντά στην πύλη του Αγίου Ανδρέα ενώ σκοπός είναι να ληφθούν οι σχετικές άδειες, ώστε το γλυπτό να βυθιστεί σε ένα από τα σημεία του παραλιακού μετώπου Ηρακλείου.

Ένα έργο τέχνης από πωρόλιθο αφιερωμένο στους χιλιάδες άμαχους που πνίγονται στη Μεσόγειο στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο, βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στο Ηράκλειο.

Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Αθέατη Πόλη» οι οποίες πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου.

Τίτλος του έργου είναι «No more war !» δηλαδή «Όχι άλλος πόλεμος» και η πράξη έχει συμβολικό χαρακτήρα με στόχο το αντιπολεμικό μήνυμα να φθάσει «όσο πιο μακριά γίνεται».



Προσωρινά το έργο τέχνης έχει τοποθετηθεί στο παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα κοντά στην πύλη του Αγίου Ανδρέα (κατάληξη της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, απέναντι από την κυκλική πορεία).

Σκοπός του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του γλύπτη είναι ληφθούν οι σχετικές άδειες, ώστε σε δεύτερο χρόνο, το γλυπτό να βυθιστεί στη θάλασσα, σε ένα από τα σημεία του παραλιακού μετώπου Ηρακλείου.

Στο σημείωμά τους ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης αναφέρουν:

«Το έργο με τίτλο ‘No more war’ που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεσμού «Αθέατη πόλη» του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου, είναι αφιερωμένο στις χιλιάδες ψυχές αμάχων που θυσιάζονται στη Μεσόγειο, στο βωμό των συμφερόντων τα οποία προκαλούν τους πολέμους στις γειτονικές χώρες.

Ως κοινωνία και ως άνθρωποι, ο καθένας μας ξεχωριστά, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στη φρίκη. Έχουμε χρέος να δούμε το μεγάλο, πανανθρώπινο ζήτημα στη ρίζα του : Όχι άλλος πόλεμος ! “No more war !” είναι ο τίτλος του έργου και επιδιώκουμε το μήνυμα να φτάσει μακριά !

Στην εποχή μας το μήνυμα φαντάζει ρομαντικό, κάτι σαν όνειρο, όμως το φως, ο στόχος, είναι που μας δείχνει το δρόμο… Κι ελπίζουμε να τον διανύσουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Επιδιώκουμε την αδειοδότηση, ώστε το γλυπτό να βυθιστεί σε ένα από τα σημεία του παραλιακού μετώπου Ηρακλείου, ως μνημείο, για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας, που χάνονται στο βυθό, στην προσπάθεια τους, τι ειρωνεία, να επιβιώσουν από τους πολέμους.

Σε δεύτερο πλάνο, η παρουσίαση του έργου, αποτελεί και μία πρόταση να βάλουμε περισσότερη τέχνη στη ζωή μας, στα δημόσια έργα, στον δημόσιο χώρο. Πόσο πιο όμορφες θα γίνουν οι παραλίες μας, αν τοποθετηθούν κάποια γλυπτά σε επιλεγμένα σημεία και πάντα μετά από αδειοδότηση !

Γλυπτά με αναφορές στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση, κυρίως το πλαστικό, που έχει διεισδύσει στην τροφική αλυσίδα, καθώς αμέτρητοι τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στους ωκεανούς αλλά και στη Μεσόγειο. Έργα τέχνης είναι δυνατόν να βυθιστούν και πιο βαθιά, στα καταδυτικά πάρκα που τώρα προετοιμάζονται στην Κρήτη, τα οποία μπορεί και να μην είναι μόνο σημεία κατάδυσης, αλλά και χώροι τέχνης.

Επίσης, χώροι ανάπτυξης των πληθυσμών που ζουν στις θάλασσές μας, καθώς τα έργα τέχνης, με τα κατάλληλα υλικά, θα αποτελούν και τα σημεία όπου οι πληθυσμοί θα βρίσκουν τις φωλιές τους.

Η Μεσόγειος κάποτε πρέπει να βρει τη γαλήνη της».

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

www.efsyn.gr

σχόλια