All News

«Immigrec Project»: Έρευνα για τη μετανάστευση και την ελληνική γλώσσα στον Καναδά

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Ο αναπληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Παππάς από το Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου «Simon Fraser» του Βανκούβερ, παρουσίασε σεμινάριο με τίτλο «Το έργο Immigrec: Δημιουργία εικονικού μουσείου της εμπειρίας των Ελληνο-Καναδών μεταναστών», στη Φιλανθρωπική Ενωση Ιθακήσιων, στη Μελβούρνη.

Το «Immigrec Project» τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και είναι ένα διεπιστημονικό έργο που στοχεύει στην τεκμηρίωση του δεύτερου κύματος ελληνικής μετανάστευσης στον Καναδά (περίπου την περίοδο 1945 – 1975) μέσω των προφορικών ιστοριών και του αρχειακού υλικού (ταξιδιωτικά έγγραφα, φωτογραφίες κ.λπ.) με σκοπό τη δημιουργία ενός εικονικού μουσείου, την ιστορική έρευνα, την πολιτική επιστήμη, την ανθρωπολογία και τη γλωσσολογία.

Ο Δρ. Παππάς πριν το σεμινάριο μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας «SBS» και παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα των ερευνών του.

Συλλογή στοιχείων

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται με τη μέθοδο της εθνογραφικής συνέντευξης, η οποία βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο με 35 γλωσσολογικές, ανθρωπολογικές, κοινωνιολογικές και ιστορικές ερωτήσεις.

Το «Immigrec Project» περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 453 συμμετέχοντες από 12 διαφορετικές κοινότητες στον Καναδά και πάνω από 13 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, παρουσιάζοντας έναν απροσδόκητο θησαυρό ιστορικών, ανθρωπολογικών και γλωσσικών δεδομένων. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί φτάνει τις 300 με 350 ώρες ηχογραφημένου υλικού.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος αναφέρεται ότι «Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 350.000 Καναδοί πολίτες, αυτοχαρακτηρίζονται ως Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής, και το ποσοστό των Ελληνοκαναδών σε αστικά κέντρα (το 63% ζει στο Μόντρεαλ και το Τορόντο) υποδεικνύει τον επίδρασή τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καναδά.

Οι Ελληνες σε ΗΠΑ και Καναδά

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παππά, στον Καναδά η πρώτη γενιά έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο την ελληνική γλώσσα αλλά και τις διαλέκτους από τις περιοχές από τις οποίες κατάγονται. Τα ηνία των Ελληνοκαναδών έχει πλέον η δεύτερη γενιά μεταναστών ενώ στην Αμερική τα ηνία έχουν αναλάβει η τρίτη και η τέταρτη γενιά μεταναστών.

«Στον Καναδά είναι πιο ζωντανή η ελληνική γλώσσα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Επίσης, λόγω του εύρους των κοινοτήτων, στο Τορόντο θα ακούσεις πιο πολλά ελληνικά απ’ ότι θα ακούσεις στο Βανκούβερ ή στο Μόντρεαλ», τονίζει ο κ. Παππάς.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, την τελευταία δεκαετία η ομιλία της ελληνικής γλώσσας στον Καναδά έχει τονωθεί από την άφιξη των νέων μεταναστών που έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η Ελληνομάθεια σε πτώση

«Αν το δούμε εντελώς αντικειμενικά δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία της Ελληνομάθειας. Τα άτομα που συναντώ πλέον δεν έχουν βλέψεις να γυρίσουν στην Ελλάδα», αναφέρει ο Δρ. Παππάς στην συνέντευξή του στο «SBS».

«Οι περισσότεροι από τους μετανάστες με τους οποίους κάναμε συνεντεύξεις, δηλαδή της πρώτης γενιάς, μάχονταν, ‘με νύχια και με δόντια’ να κρατήσουν την ελληνική γλώσσα επειδή είχαν σκοπό να γυρίσουν πίσω με τις οικογένειές τους».

«Αρκετοί το δοκίμασαν, ειδικά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, μετά δηλαδή τη δικτατορία και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Πολλοί όμως αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πάλι στον Καναδά», τονίζει.

Οπως, επίσης, επισημαίνει ο Δρ. Παππάς, «μπορεί το στοίχημα της ελληνομάθειας να χάθηκε, δεν έγινε το ίδιο όμως με την ελληνικότητα», η οποία μεταφράζεται σε αγάπη για την Ελλάδα, πίστη στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τήρηση των εθίμων από τους Ελληνες μετανάστες στον Καναδά.

«Εχω γνωρίσει άτομα στον Καναδά που δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα αλλά αγαπάνε πολύ περισσότερο την Ελλάδα, από όσους γεννήθηκαν εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ενημέρωσε τους ακροατές ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 3 έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στον Καναδά αλλά ο αριθμός σπουδαστών που τις επιλέγουν είναι μικρός γιατί προτιμώνται οι τεχνολογικές και θετικές επιστήμες.

Ο Δρ. Παναγιώτης Παππάς είναι σήμερα μέλος του Τμήματος Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου «Simon Fraser», της Βρετανικής Κολούμπια, στον Καναδά. Ολοκλήρωσε το «Bachelor of Arts» στο Κολλέγιο του «St John’s», στην Αννάπολη του Μέριλαντ, και αργότερα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Γλωσσολογία στο «Ohio State University», του Κολούμπους στο Οχάιο.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Παππά επικεντρώνονται κυρίως στους τομείς της ιστορικής γλωσσολογίας, της γλωσσικής ποικιλομορφίας και της αλλαγής, αλλά ενδιαφέρεται και για θέματα επαφής με τη γλώσσα, της βαλκανικής γλωσσολογίας και της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας.

Στο «Immigrec Project», ο Δρ. Παππάς συνεργάζεται με τον καθηγητή Αναστάσιο Αναστασιάδη, από το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «McGill» στο Μόντρεαλ, την καθηγήτρια Αγγελική Ράλλη, από το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον αναπληρωτή καθηγητή Σάκη Γκέκα, από το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιόρκ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΞ

www.ekirikas.com

σχόλια