ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Κουμουτσάκου – Τσακαλώτου για το προσφυγικό

TO BHMA ON LINE

Δεύτερη μέρα προγραμματικών δηλώσεων σήμερα στη Βουλή και οι κόντρες μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει για τα καλά. Η ομιλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμοδίου για θέματα Μετανάστευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στην ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος σκιαγράφησε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι οι ροές στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στα μέτρα που θα πάρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, δίνοντας έτσι και το στίγμα της μεταναστευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στον Γιώργο Κουμουτσάκο λέγοντας ότι ο υπουργός δεν μίλησε ούτε για την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης ούτε για την τακτική των χωρών του Βίζεγκραντ και για την συνολική πολιτική της ΕΕ. Έψεξε ακόμη τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Ο κ. Κουμουτσάκος δεν είπε τίποτα για τις χώρες του Βίζεγκραντ και για την ευρωπαΐκή πολιτική. Συγκεντρώνετε στο υπουργείο σας ακόμη και τους ιατροδικαστές πως το έχετε δει αυτό. Είναι δυνατόν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να είναι μόνο θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Δεν υπάρχουν θέματα παιδείας δεν υπάρχουν θέματα ενσωμάτωσης; Είναι ένας συγκεντρωτισμός που δεν ταιριάζει με το κίνημα μένουμε στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Να μας πείτε ποια είναι τα όρια αυτού του υπουργείου. Για όλα θα είναι υπεύθυνο και για παιδεία και για την υγεία και για την μετανάστευση;», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Οι χώρες του Βίζεγκραντ οδηγήθηκαν σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική από την πολιτική του «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν». Αυτό οδήγησε τους Ευρωπαίους να σφραγίσουν τους διαδρόμους», απάντησε ο κ. Κουμουτσάκος στον κ. Τσακαλώτο.

Κουμουτσάκος: Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με ρωμαλέο πρόγραμμα επιστροφής παράτυπων μεταναστών

Την αντιμετώπιση τους προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης έθεσε ως έναν από τους πρώτους στόχους του ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τα θέματα Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ανέφερε μάλιστα ότι οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι, με τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο τον τελευταίο μήνα να φθάνουν τις 3.200.

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αποφασιστικά με σχέδιο σε μια πολιτική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη Ελλήνων να ζουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια», τόνισε ο ίδιος ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει για ένα νέο πλαίσιο παροχής ασύλου που θα επιταχύνει την διαδικασία και θα περιλαμβάνει «ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών» για όσους έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα προανήγγειλε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα της Ευρώπης», που δοκιμάζει όπως είπε, «τις θεμελιώδες αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τη δυνατότητα να προστατευθεί αποτελεσματικά η ασφάλεια των πολιτών».

Περιέγραψε ως «εξαιρετικά προβληματική, έως πραγματικά τραγική και μη βιώσιμη την κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη» και πρόσθεσε ότι «είναι πραγματική προσβολή για την εικόνα της χώρας αλλά και πηγή εύλογης αγανάκτησης και ανασφάλειας για τους κατοίκους των νησιών, όπως στη Λέσβο, στη Μόρια, στη Σάμο και στο Βαθύ, παρά τις τεράστιες και αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλλουν λιμενικοί, αστυνομικοί και το προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ακόμα ότι «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί νέες μεταναστευτικές οδοί, όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης και αναμένεται να ασκηθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ροές».

«Απέναντι σε όλα αυτά, το ελληνικό κράτος μέχρι την 7η Ιουλίου παρέτασσε ένα Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπαρκτό στα χαρτιά αλλά σχεδόν μη ανιχνεύσιμο στην πραγματικότητα. Οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ανθρώπων παρέμεναν μετέωρες, αναποτελεσματικές, χαμένες σ’ ένα κακοραμμένο διοικητικό patchwork κατακερματισμένο σε έξι διαφορετικά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και με ανθρώπινο δυναμικό πολυδιασπασμένο, με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και γνώσεις. Και όλα αυτά βέβαια «κτισμένα» επάνω στο σαθρό και επικίνδυνο ιδεολογικό υπόβαθρο του «μπαίνουν-λιάζονται- φεύγουν». Δηλαδή πάνω στην ιδεολογικό- πολιτική φιλοσοφία του χάους που κληροδότησε στους διαδόχους της η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μια αντίληψη που σημάδεψε και δηλητηρίασε μετέπειτα, τη μεταναστευτική μη-πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρειάζεται επειγόντως μια συνεκτική και σφαιρική στρατηγική που ξεκινά από την αποτροπή, την προστασία των συνόρων και φτάνει έως τη χορήγηση ή μη ασύλου και τελικά στις πολιτικές ένταξης εκείνων που νόμιμα μένουν στη χώρα».

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, στόχος είναι η πολιτική και επιχειρησιακή σύζευξη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προάσπισης του αγαθού της ασφάλειας των πολιτών.

«Απέναντι στην ιδεοληπτική χαλαρότητα, εμείς προτάσσουμε τη δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες», ανέφερε και ανέπτυξε τους άξονες των δράσεων που δρομολογούνται και είναι μεταξύ άλλων:

– Ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων με αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού και τόνωση της συνεργασίας με τη FRONTEX και τον ΔΟΜ.

– Αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου.

– Ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό.

– Υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα.

– Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

– Δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της.

Πρόσθεσε δε, ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μέχρι την οριστικοποίηση του νέου νομικού πλαισίου «Δουβλίνο 4» και του κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, να εφαρμοστούν δικαιότερες ανακατανομές και αποτελεσματικότερες εισφορές και να επιβάλλονται αντίμετρα για τις τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται στον τομέα των επιστροφών και της πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ON LINE

σχόλια