ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενημερωτική έκδοση για τη διαχείριση του προσφυγικού το 2018

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σε τρία πρόσωπα που έδειξαν με το παράδειγμά τους το δρόμο της αλληλεγγύης στη δύσκολη περίοδο της αυξημένης ροής των προσφύγων, τη Μαρίτσα Μαυραπίδη από τη Συκαμιά Λέσβου, τον υποπλοίαρχο του Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον φούρναρη της Κω Διονύση Αρβανιτάκη είναι αφιερωμένη η ετήσια ενημερωτική έκδοση για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Η έκδοση αποτυπώνει την κατάσταση του προσφυγικού - μεταναστευτικού το 2018, την αύξηση της ροής των προσφύγων περίπου 10% από τα νησιά (32.115 αφίξεις το 2018) και περίπου 280% από τον Εβρο (15.814 αφίξεις το 2018), τη μεταφορά 29.090 προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα με αποτέλεσμα στο τέλος του 2018 να ζουν στα νησιά 11.683 πρόσφυγες έναντι 18.107 το Σεπτέμβριο, αλλά και την αύξηση των αιτήσεων ασύλου, που έφτασαν τις 66.970 το 2018 έναντι 58.642 το 2017.

Οι απελάσεις στην Τουρκία με βάση την ευρωτουρκική συμφωνία ανέρχονται σε 322 το 2018, ενώ 5.456 πρόσφυγες επανενώθηκαν με την οικογένειά τους σε χώρες της ΕΕ και άλλοι 4.968 απελάθηκαν στη χώρα τους με το πρόγραμμα επιδοτούμενων απελάσεων, το λεγόμενο «οικειοθελών επιστροφών», του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στο τέλος του έτους, στην ηπειρωτική Ελλάδα διέμεναν 22.686 σε άριστες συνθήκες σε διαμερίσματα του προγράμματοςΕΣΤΙΑ που υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία, άλλοι 18.369 διέμεναν σε 26 δομές φιλοξενίας, ενώ 6.793 διέμεναν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας που υλοποιεί ο ΔΟΜ.

Περίπου 12.500 παιδιά προσφύγων παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία ή σε τάξεις μέσα στις δομές φιλοξενίας, 6.150 πρόσφυγες ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στο τέλος του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ 17.601 πρόσφυγες δέχτηκαν υπηρεσίες υγείας από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας.

«Το σύνθετο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού παραμένει μια σημαντική πρόκληση, την οποία η ελληνική πολιτεία έχει δεσμευτεί να διαχειρίζεται με βάση τις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Άλλωστε, αυτές οι αρχές και αξίες αποτέλεσαν εξ αρχής την πυξίδα για τη χάραξη της πολιτικής μας και στη συνέχεια για την εφαρμογή της. Οι ίδιες αρχές και αξίες διατρέχουν εμφανώς και το σύνολο του έργου που έχει μέχρι σήμερα παραχθεί σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο», σημειώνει στην έκδοση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Αναφορικά με τον επόμενο στόχο της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη, επισημαίνει: ««Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η οικοδόμηση ενός «ελληνικού μοντέλου ένταξης», με στόχο την αλληλοκατανόηση, την ειρηνική και δημιουργική συμβίωση και αλληλεπίδραση, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εξάλειψη των φαινομένων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά της η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, επισημαίνει: «Η καταγραφή των πραγματικών μεγεθών του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος συμβάλλει στην όσο το δυνατό πιο αντικειμενική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, οι διαστάσεις του οποίου υπερβαίνουν τα όρια της Ελλάδας». Και συμπληρώνει πως πάγια ελληνική θέση είναι να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

* Η έκδοση είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

σχόλια