ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιγότερη γραφειοκρατία για μετανάστες και Δημόσιο

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τρία ηλεκτρονικά εργαλεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόκειται να μειώσουν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επαφή των μεταναστών με το κράτος ● Το υπουργείο έχει ζητήσει να μετεγκατασταθούν 20.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται η επαφή των μεταναστών με το Δημόσιο για την έκδοση άδειας διαμονής και άλλων εγγράφων που χρειάζονται, με στόχο να γίνει η διαδικασία πολύ πιο λειτουργική και αποτελεσματική προς όφελος τόσο των ενδιαφερομένων όσο και της διοίκησης.

Οπως σημείωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνέντευξη Τύπου, δημιουργούνται τρία ηλεκτρονικά εργαλεία που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και τις τεράστιες ουρές στις υπηρεσίες, να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και να εξαλείψουν κάθε περιθώριο διαφθοράς και να περιορίσουν τον γραφειοκρατικό φόρτο και τη σπατάλη χρημάτων και ανθρώπινων πόρων.

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου είχε και ειδήσεις όσον αφορά το προσφυγικό. Οπως ανέφερε ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας, έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης 20.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Εχει επίσης ζητήσει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεννόηση για τη μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, μετακίνηση στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αντιδρούν ορισμένα κράτη και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε απόλυτη ανάγκη την παράταση του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα.

Ως προς την ψηφιακή μεταρρύθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου για τους μετανάστες, προβλέπεται η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα κλείνουν ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να καταθέσουν αίτηση άδειας διαμονής.

Η πλατφόρμα λειτουργεί πιλοτικά από τον Φεβρουάριο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΔΑΜ) του Πειραιά και μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα λειτουργήσει και στις άλλες τρεις ΔΑΜ της Αττικής, εξυπηρετώντας συνολικά περίπου τον μισό μεταναστευτικό πληθυσμό της χώρας.

Ελεγχος γνησιότητας

Ηδη έχει προχωρήσει η διάθεση και χρήση του δεύτερου ηλεκτρονικού εργαλείου, μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει στις υπηρεσίες να διαπιστώνουν τη γνησιότητα των ψηφιακών καρτών άδειας διαμονής, οι οποίες εγκαινιάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2017 και αναμένεται να αντικαταστήσουν πλήρως τις έγγραφες άδειες μέχρι το 2022.

Το τρίτο εργαλείο είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει πιλοτικά το φθινόπωρο και θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να καταθέτουν online την αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι τα τρία εργαλεία εντάσσονται σε μια μεγάλη προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε την πρόθεσή του να μεταφερθεί στο υπουργείο η διαχειριστική αρχή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Eνταξης, που σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας, και προανήγγειλε νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής και Ασύλου και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου.

Επισήμανε ακόμα ότι έχει εγκριθεί ο κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και αναμένεται η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, ενώ προανήγγειλε πως μετά το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, το οποίο υπογράφηκε, θα ακολουθήσει η αναθεώρηση του Μεταναστευτικού Κώδικα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγγελος Τόλκας σημείωσε ότι τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν τους περίπου 600.000 μετανάστες της χώρας μας έμοιαζε να βρίσκονται στο περιθώριο του νομοθετικού ενδιαφέροντος και μίλησε για την ώριμη κατάληξη ενός μακρόπνοου κυβερνητικού σχεδιασμού που στέκεται δίπλα στις ανάγκες όσων επιλέγουν να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν στη χώρα μας. «Φιλοδοξούμε αυτή η μεταρρύθμιση να αποτελέσει πιλότο, οδηγό συναλλαγής σε όλο το Δημόσιο», σημείωσε.

Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Μιλτιάδης Κλάπας, σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 150 εργαζομένων στις ΔΑΜ για δύο χρόνια, ενώ θα υπάρξει ρύθμιση για την ενίσχυση της κινητικότητας.

Σύντομα επίσης θα βγει εγκύκλιος που θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να καταθέτουν αίτηση άδειας διαμονής σε όλες τις ΔΑΜ της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

σχόλια