ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρες: «Βουλιάζει» η Δομή – «SOS» από τους πρόσφυγες

ΕΡΤ

Πορεία στο κέντρο της πόλης των Σερρών και συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών. Με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού παιδιών – στην πλειονότητά τους κάτω των 10 ετών- και πανό διαμαρτυρίας στα χέρια, εξέφρασαν την απόγνωσή τους για την αδυναμία εξεύρεσης καταλυμάτων, λόγω του μεγάλου αριθμού νέων προσφύγων που εισήρθε στη Δομή. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ  μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των προσφύγων στη Δομή των Σερρών ανέρχονταν στους 649 , ενώ σήμερα υπολογίζονται στους 900.

 

Οι λιγότεροι από 100 οικίσκοι του καταυλισμού που στήθηκαν για να στεγάσουν τους αρχικά  περίπου 570 πρόσφυγες  , με τους οποίους ξεκίνησε την λειτουργία της πριν από δύο χρόνια η Δομή, δεν μπορούν πλέον να δώσουν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.Σύμφωνα με τους πρόσφυγες, μόνο τις τελευταίες μέρες εισήλθαν  30 νέες οικογένειες (όλες τους Γεζίντι στην καταγωγή, προερχόμενες από το Ιρακ).

«Κοιμόμαστε στο χώμα!»

Το τελευταίο διάστημα γίνεται το αδιαχώρητο στις εγκαταστάσεις  του πρώην ΚΕΓΕ, εκεί όπου βρίσκεται ο καταυλισμός. Οι συνεχιζόμενες αφίξεις νέων οικογενειών έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν καταλειφθεί όλοι οι χώροι της διοίκησης και των διαθέσιμων οικίσκων που υπήρχαν, με αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι -ακόμη και βρέφη και ανήλικα παιδιά- να κοιμούνται στο πάτωμα ή στον αύλειο χώρο της Δομής.

«Ζητούμε προστασία», «ο χειμώνας έρχεται και δεν έχουμε σπίτι», «βοηθήστε μας!» , «προστατεύστε μας από το κρύο»  έγραφαν στα ελληνικά και τα αγγλικά τα πανό που κρατούσαν τα προσφυγόπουλα ,ζητώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος στέγης που αντιμετωπίζουν πριν την έλευση του χειμώνα και την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

«Αμεσα δεν υπάρχει λύση»

«Άμεσα δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Επικοινώνησα με τον συντονιστή Βόρειας Ελλάδας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και μου είπε ότι οι υπάρχουσες Δομές φιλοξενίας είναι υπερπλήρεις. Ούτε σκηνές μπορούμε να τοποθετήσουμε εντός της Δομής, ούτε φυσικά άμεσα μπορούν να τοποθετηθούν νέα κοντέινερς » δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΣερρώνΓιάννης Μωυσιάδης, οποίος είχε συνάντηση με επιτροπή εκπροσώπων των προσφύγων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους και την πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ.Μωυσιάδη ως πιο άμεση πιθανή λύση διαφαίνεται η ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία που έχουν αδιάθετα δωμάτια, ύστερα από σχετική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου. «Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη, καθώς σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς ο αριθμός τους έφτασε τα 900 άτομα και δεν έχουν πού να μείνουν» υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, ο οποίος αύριο αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Πηγή: www.ert.gr

σχόλια