ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τα νησιά στην ενδοχώρα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Την αποσυμφόρηση των νησιών και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, για την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησής τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο, εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης της ειδικής διαχειριστικής αρχής, ώστε να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όταν αυτά εκταμιευτούν. Μία μέρα μετά τα πυρά του Ποταμιού προς την Τασία Χριστοδουλοπούλου, της οποίας την παραίτηση ζήτησε σε μια παράξενη ταύτιση απόψεων με τη Χρυσή Αυγή και με διάφορα μέσα ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσσα Μπερτό, υπογράμμισε πως τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευτεί.

Σύμφωνα με την Μπερτό, η πρώτη εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% των 320 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης μπορεί να γίνει εφικτή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω Ταμείο το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Καλή γειτονία

 

Λαθρεπιβατικό πλοιάριο στη Γαύδο«Μένουμε Ευρώπη», Γαύδος, παραλία Τρυπητή, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Το κουφάρι ενός «λαθρεπιβατικού πλοίου», δεσπόζον τοπόσημο της Ε.Ε., μνημείο της μεταναστευτικής πολιτικής και των χιλιάδων πνιγμένων της |

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης συνεργασίας με την Τουρκία, λόγω της υπερσυσσώρευσης μεταναστευτικών κυμάτων στη γείτονα χώρα, ανέδειξε την ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση του ζητήματος, στηλίτευσε τη στάση «όψιμων μελών της Ε.Ε.», που έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την α λα καρτ αντιμετώπιση.

«Θερίζουμε τις θύελλες που άλλοι έσπειραν», εξήγησε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στην οικονομική κρίση, υπογραμμίζοντας επανειλημμένα πως η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης τα τελευταία χρόνια στη Συρία, στη Λιβύη και παλαιότερα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, που αναλαμβάνει την ευθύνη του διαρκούς συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων.

Επικριτικός προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε ο συντονιστής εκτελεστικής γραμματείας και πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για εξάμηνη αδράνεια, έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου και αδυναμία αξιοποίησης χρημάτων της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, ο κ. Καλογερόπουλος συνεχάρη για τις προσπάθειές τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες (ειδικά Νότιου και Βόρειου Αιγαίου), τους δήμους, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία.

«Ανθρωπιστική υποχρέωση»

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, τόνισε πως το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, ενώ άφησε αιχμές για το πώς ορισμένα μέσα εξέθρεψαν μέσω του συγκεκριμένου θέματος την Ακροδεξιά. «Προφανώς ελέγχουμε τα σύνορα, αλλά η Μεσόγειος δεν μπορεί να γίνει μια θάλασσα-νεκροταφείο, έχουμε ουμανιστική υποχρέωση να βοηθήσουμε όλες αυτές τις οικογένειες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε όλους όσοι στοχεύουν σε πολιτικές αποτροπών και βίαιων επαναπροωθήσεων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως στον Βοτανικό, ενώ ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην αναζήτηση του κατάλληλου χώρου για τη διαμονή τους (στα όρια της πόλης, αλλά όχι σε περιοχή αμιγούς κατοικίας), αλλά και σε τεχνικές εργασίες από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εθελοντές για την προσφορά τους, τον Δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, με τον Ηλία Κασιδιάρη να επισκέπτεται μαζί με λιγοστούς χρυσαυγίτες χθες το μεσημέρι τον χώρο στον Βοτανικό. Αναζήτησε (και βρήκε) τις τηλεοπτικές κάμερες, για να δηλώσει πως «υπάρχει σχέδιο να γίνουμε οι Ελληνες μειοψηφία στη χώρα μας, αλλά το σχέδιο δεν θα περάσει, γιατί αντιστέκεται σ’ αυτό το σύνολο του ελληνικού λαού».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.efsyn.gr/arthro/apo-ta-nisia-stin-endohora

σχόλια