ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκενώθηκε η Πλατεία Συντάγματος

ΤΑ ΝΕΑ

Σε ξενοδοχείο της Αθήνας φιλοξενούνται από χθες το πρωί έξι γυναίκες και τρία παιδιά που απομακρύνθηκαν μαζί με άλλους σύρους πρόσφυγες από την Πλατεία Συντάγματος.

Αθόρυβα, χωρίς να προκληθεί καμία ένταση, με επιχείρηση της Αστυνομίας απομακρύνθηκαν χθες στις 3 τα ξημερώματα 59 πρόσφυγες που παρέμεναν σε σκηνές για τουλάχιστον 25 ημέρες στην Πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή ζητώντας να τους χορηγηθούν νομιμοποιητικά έγγραφα.
Τον ξενώνα αστέγων Εστία των Αθηνών, μια από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, όπου  φιλοξενούνται από την Παρασκευή 45 σύροι πρόσφυγες, εκ των οποίων 23 παιδιά, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Αφού περιηγήθηκε τους χώρους και συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθώς και για εξέλιξη στη διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Αθηναίων εξήντλησε τις δυνατότητές του φιλοξενώντας περίπου 30 οικογένειες σύρων προσφύγων που βρίσκονταν στο Σύνταγμα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι η θέση αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να είναι στο πεζοδρόμιο. Το κράτος οφείλει να κάνει αυτό που δεν έχει κάνει έως σήμερα και ως αρμόδιο για τους πρόσφυγες να διαθέσει χώρους φιλοξενίας σε συνεργασία και με δήμους της Αττικής για όσους Σύρους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου».
«Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ». Αναφερόμενος στην αστυνομική επιχείρηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η Αστυνομία απεγκλώβισε «δυστυχισμένους ανθρώπους οι οποίοι διεκδικώντας ένα νόμιμο αίτημά τους, όπως αυτό της παροχής πολιτικού ασύλου, παρεμποδίζονταν από τρίτους με συνέπεια να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους». Πρόσθεσε ακόμα ότι η «ελληνική πολιτεία σεβόμενη απόλυτα τα ατομικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το δράμα τους και σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους θεσμικούς φορείς έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση».
Την αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των σύρων προσφύγων καταδίκασε η βουλευτής του ΣΙΡΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και «μεταμεσονύχτια επιδρομή» προσθέτοντας ότι με τον αγώνα τους οι σύροι πρόσφυγες υπενθύμισαν τα «τραγικά κενά» στην πολιτική για το άσυλο: την απουσία δομών φιλοξενίας, την υποστελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

ΤΑ ΝΕΑ - Λία Νεσφυγέ

σχόλια