All News

Εκτός των συνόρων της κρατάει η Ε.Ε. τους πρόσφυγες

Σε φουσκωτό πλοιάριο, 14 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λιβύης, εντοπίστηκαν την Κυριακή αυτοί οι Αφρικανοί πρόσφυγες.

Εδώ και τρία χρόνια, η Ε.Ε. πληρώνει άλλες χώρες για να κρατούν τους αιτούντες άσυλο μακριά από την Ευρώπη και τα λαϊκιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματά της. Η Ενωση πλήρωσε έτσι δισεκατομμύρια για να εμποδίσει τους πρόσφυγες να περάσουν στην Ελλάδα, χρηματοδότησε τη λιβυκή ακτοφυλακή για να συλλαμβάνει και να επιστρέφει πλοία στη Βόρεια Αφρική και δημιούργησε κέντρα φιλοξενίας στον μακρινό Νίγηρα.

Η Ευρώπη θέλει τώρα να επεκτείνει το δίκτυο αυτό, παρά τις επικρίσεις που δέχεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις, υπογράφοντας συμφωνία με τη Ρουάντα. Οι επικριτές της συμφωνίας αυτής επισημαίνουν ότι το κέντρο φιλοξενίας στη Ρουάντα θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα που πλήττουν αυτό του Αγκαντέζ στον Νίγηρα. Η Ρουάντα αναμένεται να δεσμευθεί να φιλοξενήσει 500 μετανάστες από στρατόπεδα προσφύγων στη Λιβύη, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε νέες κατοικίες ή θα απελαθούν στις χώρες τους. Το κέντρο στον Νίγηρα, όμως, έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, με τη χωρητικότητά του να είναι επισήμως 1.000 ατόμων, ενώ η προθυμία δυτικών χωρών να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς υπήρξε ελάχιστη. Ορισμένες χώρες, οι οποίες είχαν δεσμευθεί να φιλοξενήσουν εκατοντάδες πρόσφυγες, όπως το Βέλγιο και η Φινλανδία, δεν υποδέχθηκαν παρά μερικές δεκάδες στα δύο χρόνια λειτουργίας του κέντρου στο Αγκαντέζ.

Η Ολλανδία δέχθηκε λιγότερους από δέκα πρόσφυγες, ενώ το Λουξεμβούργο δεν έδωσε άδεια εισόδου σε κανέναν. «Το πρόγραμμα στον Νίγηρα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, δισταγμούς και καθυστερήσεις στη διαχείριση των αιτημάτων από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει και τη συμφωνία με τη Ρουάντα», λέει η Τζούντιθ Σάδερλαντ από την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

www.kathimerini.gr

σχόλια