ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα στο Βερολίνο, ντοκιμαντέρ στη Λέσβο

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Ο διάσημος Κινέζος ακτιβιστής και εικαστικός Αϊ Γουεϊγουέι εντυπωσίασε το Βερολίνο με το ιδιαίτερο installation που έστησε. Το αφιέρωσε στη μνήμη των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, στην προσπάθειά τους να πιάσουν στεριά, ακολουθώντας το όνειρό τους για μια καλύτερη τύχη, μακριά από τον πόλεμο και τη δυστυχία που φέρνει σε όλα τα επίπεδα.

«Του δώσαμε με μεγάλη χαρά 14.000 σωσίβια, μετά από σχετική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τα οποία θα δημιουργήσει διάφορα projects σε όλο τον κόσμο. Θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει το έγκλημα των διακινητών», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, και πρόσθεσε:

«Είναι αδιανόητο για την Ευρώπη να αφήνει τη «διαχείριση» του προβλήματος στους διακινητές, οι οποίοι δίχως καμία αιδώ εκμεταλλεύονται οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά, κατατρεγμένους ανθρώπους». Με τη βοήθεια δεκάδων εργατών ο Αϊ Γουεϊγουέι «έντυσε» τους κίονες του γνωστού συναυλιακού χώρου στο Βερολίνο, συγκινώντας την Ευρώπη. Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. Ηθελε να δείξει πως το κατώφλι της Ευρώπης έχει γίνει υγρός τάφος για εκατοντάδες πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, μωρά και παιδιά.

Χθες, βρέθηκε πάλι στη Λέσβο, όπου συνέχισε τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει, με την καθημερινότητα των προσφύγων στα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας. Επέβλεψε ο ίδιος τους χώρους και μίλησε με πρόσφυγες, ακούγοντας τις προσωπικές τους ιστορίες για το πώς ξεσπιτώθηκαν και πώς έφτασαν μέχρι το βόρειο Αιγαίο.

Ο διάσημος Κινέζος ακτιβιστής και εικαστικός Αϊ Γουεϊγουέι
Ο διάσημος Κινέζος ακτιβιστής και εικαστικός Αϊ Γουεϊγουέι

Οπως δήλωσε θα συνεχίσει το ταξίδι του σε όλη την Ευρώπη, ακολουθώντας την πορεία που κάνουν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές, μέχρι να φτάσουν στη χώρα του προορισμού τους. Το ντοκιμαντέρ θα είναι έτοιμο το 2017 και θα προβληθεί στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές διοργανώσεις, ενώ δεν αποκαλύπτει τον σκηνοθέτη, με τον οποίο συνεργάζεται, λέγοντας πως πρόκειται «για κορυφαίο δημιουργό».

«Είναι φανατικός υποστηρικτής μας. Εχει επανειλημμένα δηλώσει πως αυτό που είδε στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου δεν συμβαίνει πουθενά. Οι καραβιές των προσφύγων τον έχουν συγκλονίσει και θέλει να το αναδείξει σε όλο του το μέγεθος», μας είπε ο κ. Γαληνός.

Ο Αϊ Γουεϊγουέι είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και αυτό το επισημαίνει σε κάθε του ταξίδι στην Ευρώπη και αλλού.

 

ΤΟ ΕΘΝΟΣ - ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

 

 

http://www.ethnos.gr/politismos/arthro/minyma_sto_berolino_ntokimanter_sti_lesbo-64331265/

σχόλια