Δημογραφία

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις των προσφύγων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών προκάλεσε για περισσότερες από δύο ώρες χθες το απόγευμα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας. Η κινητοποίηση έλαβε τέλος περίπου στις 6.30 το απόγευμα, ωστόσο στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων.

Περίπου 100 άτομα από τον καταυλισμό που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισαν την εθνική οδό διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή, που επιβαρύνθηκαν από την έντονη βροχόπτωση.

Στη Μαλακάσα διαμένουν 800 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, η πλειονότητα των οποίων σε κοντέινερ. Πριν από ενάμιση μήνα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 120 άτομα, τα οποία τοποθετήθηκαν προσωρινά σε σκηνές, οι οποίες όμως πλημμυρίζουν λόγω των συχνών βροχοπτώσεων του φετινού καλοκαιριού. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχεδιάζεται άμεσα να αντικατασταθούν με κοντέινερ. «Εχει εγκριθεί η σχετική πίστωση», ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην εργολαβία που αφορά τη βελτίωση του συστήματος αποχέτευσης.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μεταφέρονται και στην ηπειρωτική Ελλάδα.


Πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μαλακάσας έκλεισαν για περισσότερες από δύο ώρες χθες το απόγευμα την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, προκαλώντας σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Οι αντιδράσεις και τα επεισόδια στους καταυλισμούς στην ενδοχώρα είναι συχνότερες το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που αποδίδεται στην κούραση από τη μακροχρόνια διαμονή σε δύσκολες συνθήκες.

Ταυτόχρονα και στα νησιά όπου υπάρχουν hotspots επιδεινώνεται η κατάσταση, δεδομένου ότι ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος αυξάνεται αντί να μειώνεται. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε υποσχεθεί την άνοιξη στους νησιώτες ότι από τον Σεπτέμβριο ο συνολικός πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά δεν θα ξεπερνά τις 10.000, τη μέγιστη χωρητικότητα δηλαδή των υποδομών.

Χθες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο συνολικά παρέμεναν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 18.892 πρόσφυγες και μετανάστες, περίπου 2.000 περισσότεροι απ’ ό,τι τον προηγούμενο Μάιο. Ενδεικτικά στις 22/5/2018 ήταν 16.731. H αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα νησιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από τις 23 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου 2.837 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ωστόσο, στο ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στα ελληνικά νησιά 3.651 «νέοι» αιτούντες άσυλο. Από τις 20-26 Αυγούστου ήρθαν 1.022 άτομα, από τα οποία 581 στη Λέσβο, 202 στη Σάμο, 130 στη Χίο και 109 σε άλλα νησιά. Στη Μόρια, το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών ή hot spot) της Λέσβου, παραμένουν 8.044 άτομα (στοιχεία 23/8 υπουργείο Εσωτερικών) ενώ η εγκατάσταση χωρά 3.000.

Στη ΒΙΑΛ, το ΚΥΤ της Χίου, διαμένουν 2.000 άτομα, διπλάσιος αριθμός από τη χωρητικότητα της δομής, ενώ στο Βαθύ στη Σάμο 3.568 άτομα μένουν εντός και πέριξ του hotspot που χωρά 650.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι δρομολογείται πρόγραμμα ενοικίασης ξενοδοχείων στα Γρεβενά, προκειμένου να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Τάνια Γεωργιοπούλου

http://www.kathimerini.gr/981931/gallery/epikairothta/ellada/pyknwnoyn-oi-antidraseis-twn-prosfygwn

 

 

σχόλια