ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνήγορος του Πολίτη: «Να σταματήσει η κράτηση ανηλίκων μαζί με ενήλικες στην Αμυγδαλέζα»

ΤΑ ΝΕΑ

Την παύση της διοικητικής κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων από κοινού με ενήλικες και την ταχύτερη δυνατή προώθησή τους σε δομές πρόνοιας ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από την αυτοψία που πραγματοποίησε στο Κέντρο Φύλαξης Αμυγδαλέζας.

Επίσης, απέστειλε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης πόρισμα με προτάσεις του σχετικά με την καθιέρωση διαδικασιών για τη διαπίστωση της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης υποχρεωτικής διερμηνείας σε όλα τα στάδια καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, ο Συνήγορος πραγματοποίησε στις 21 Αυγούστου 2014 αυτοψία στο Κέντρο Φύλαξης Αμυγδαλέζας, όπου διαπιστώθηκε ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται σε πτέρυγα μαζί με ενήλικους, είτε επειδή είναι καταγεγραμμένοι ως ενήλικες, είτε διότι, αν και έχουν καταγραφεί ως ανήλικοι, δεν επαρκεί ο αντίστοιχος χώρος για ανηλίκους.

Η πλειονότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και καταγράφονται με βάση τη δήλωσή τους και ανάλογα με την κρίση του διενεργούντος την καταγραφή αστυνομικού οργάνου.

Η καταγραφή τους ως ενηλίκων αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην αδυναμία επικοινωνίας των Αρχών με τους αλλοδαπούς, ελλείψει κατάλληλης διερμηνείας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ύστερα από πολύχρονη ενασχόληση με το ζήτημα και έρευνα συναφών υποθέσεων, στο πλαίσιο της αποστολής του και ως Συνήγορος του Παιδιού, απηύθυνε πόρισμα προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, πρότεινε την υιοθέτηση διαδικασίας στην οποία η διαπίστωση της ανηλικότητας να στηρίζεται σε μία συνολική εκτίμηση που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις σωματομετρικές παραμέτρους αλλά και την ψυχοκοινωνική κατάσταση του αλλοδαπού και μόνο σε περιπτώσεις αμφιβολίας να γίνεται παραπομπή και για ιατρικές εξετάσεις.

Πρότεινε δε τον σεβασμό του τεκμηρίου υπέρ του ανηλίκου, κάθε φορά που υπάρχει αμφιβολία ως προς την ηλικία του.

Τέλος, ως προς τις συνθήκες κράτησης στο Κέντρο Φύλαξης Αμυγδαλέζας, ο Συνήγορος επισήμανε ότι βάσει των διεθνών συμβάσεων και της εθνικής νομοθεσίας δεν είναι αποδεκτό οι ανήλικοι να κρατούνται μαζί με ενήλικους, ενώ τόνισε ότι γενικότερα οι συνθήκες κράτησης του Κέντρου δεν αντιστοιχούν στην ολοκληρωμένη φροντίδα, που το διάστημα κράτησης σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό κρατουμένων θα απαιτούσε.

 

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5179773/synhgoros-toy-polith-na-stamathsei-h-krathsh-anhlikwn-me-enhlikes-sthn-amygdaleza/

σχόλια