ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνομιλίες ΕΕ - Ελβετίας προτείνει η Μέρκελ μετά το δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό

Η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελβετία, προκειμένου να βρεθεί «μια λογική λύση», μετά το «φρένο» στη μετανάστευση που αποφασίστηκε με δημοψήφισμα στην Ελβετία.

«Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος τριών ετών (προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέες συνταγματικές διατάξεις για τη μετανάστευση στην Ελβετία), οπότε έχουμε χρόνο να διεξάγουμε τις απαραίτητες συζητήσεις. Τάσσομαι υπέρ μιας λογικής λύσης και η Γερμανία θα δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον ελβετό πρόεδρο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

«Πρέπει αρχικά να δούμε πώς η Ελβετία θα θέσει σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τα επόμενα τρία χρόνια» πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Μετά το πέρας των τριών ετών, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν, όμως δεν θα πρέπει ήδη από τώρα, δηλαδή από την έναρξη της διαδικασίας, να εξάγουμε όλα τα συμπεράσματα» προειδοποίησε η Μέρκελ.

«Η πρόκληση τώρα θα είναι να αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα με τέτοιο τρόπο ώστε οι σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παραμείνουν όσο πιο στενές γίνεται με σεβασμό προς το δημοψήφισμα» κατέληξε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε το γεγονός ότι «μια απόφαση ελήφθη δημοκρατικά στην Ελβετία και αυτή αποτελεί "συνταγματική εντολή", δεν είναι ακόμη ένας νόμος, δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά τις 9 Φεβρουαρίου».

«Η συζήτηση με τη Γερμανία όσον αφορά την πρόκληση της μετανάστευσης είναι κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντική» πρόσθεσε.

Ο ελβετός πρόεδρος υπενθύμισε τη σημασία των δεσμών, κυρίως των οικονομικών, μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας φτάνουν τα 75 δισ. ευρώ.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατό να συζητήσουμε στην Ευρώπη μια πιθανή τροποποίηση των συμφωνιών για την ελεύθερη μετακίνηση, παράλληλα με την δουλειά που θα κάνουμε στο νομοθετικό πεδίο» πρόσθεσε ο Μπουρκχάλτερ.

Εν τω μεταξύ, ο γηάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία «μαζική αυτοκτονία», κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ του Παρισιού και της Βέρνης.

«Σέβομαι πολύ τα δημοψηφίσματα, όμως αυτό αποτελεί μαζική αυτοκτονία για τους Ελβετούς» δήλωσε ο Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Θα επιβληθούν δασμοί [...] στις ελβετικές εξαγωγές σε αντίποινα, οπότε η Ελβετία θα φτωχύνει» πρόσθεσε.

Ο γάλλος σοσιαλιστής υπουργός επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει πώς η ακροδεξιά πολιτική μπορεί να αλλάξει τους νόμους μιας χώρας, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις τοπικές εκλογές στη Γαλλία, όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αναμένεται να σημειώσει αύξηση των ποσοστών του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι η Γαλλία σκοπεύει να αναθεωρήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ελβετία, χωρίς όμως να διευκρινίσει με ποιο τρόπο.

Με μικρή πλειοψηφία 50,3%, οι Ελβετοί ψηφοφόροι είπαν στις 9 Φεβρουαρίου «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης. Το δημοψήφισμα οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος SVP του Κρίστοφ Μπλόχερ, που τάσσεται κατά της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών μετά την ένταξη της Ελβετίας στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων στην Ευρώπη.

 

http://www.tanea.gr/news/world/article/5087937/synomilies-ee-elbetias-proteinei-h-merkel-meta-to-dhmopshfisma/

σχόλια