ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πέρασμα για την Κω είναι από τα πιο οργανωμένα

ΤΑ ΝΕΑ

Καθώς πέφτει το σκοτάδι και κλείνει και το τελευταίο από τα παράκτια καφέ στην Αλικαρνασσό, δεκάδες μετανάστες βγαίνουν από ένα λεωφορείο και κατευθύνονται προς τη θάλασσα κουβαλώντας ένα μεγάλο φουσκωτό.

Οι διακινητές τους δείχνουν τον φάρο στην Κω, που απέχει το πολύ 25 λεπτά με μια καλή βάρκα. Οι πρόσφυγες φτάνουν εκεί συνήθως τα ξημερώματα. Τρυπάνε το φουσκωτό ώστε κανείς να μην μπορεί να τους υποχρεώσει να γυρίσουν πίσω και περπατούν προς την πόλη.
Σε σύγκριση με άλλες διαδρομές στη Μεσόγειο, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος πάνω από 2.000 άνθρωποι, το πέρασμα αυτό είναι οργανωμένο και σχετικά ασφαλές. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και μόνο από το γεγονός ότι τον Ιούλιο το χρησιμοποίησαν πάνω από 7.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Μόνο αυτή την εβδομάδα πέρασαν στην Κω 2.000 άνθρωποι.
Οι εντυπώσεις τους δεν είναι πάντα οι καλύτερες. «Στην Κωνσταντινούπολη μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε ελεύθερα τις τουαλέτες, εδώ όχι», καταγγέλλει ο Αϊμάν Αλμοτλάκ, ένας 30χρονος Σύρος που στην πατρίδα του δίδασκε αραβικά. Ενας συνταξιδιώτης του, ο Νουρ Χαμάντ, είπε ότι κάποιοι ντόπιοι τούς πέταγαν μπουκάλια ή ποτήρια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι φέτος έχουν ήδη διασχίσει τη Μεσόγειο για την Ευρώπη κάπου 250.000 πρόσφυγες, περισσότεροι απ' όσους πραγματοποίησαν αυτό το ταξίδι ολόκληρο το 2014. Μόνο η Ελλάδα έχει καταγράψει φέτος την είσοδο 134.988 μεταναστών από την Τουρκία.
«Μέχρι πριν από έναν χρόνο πολλοί ήλπιζαν ότι ο πόλεμος στη Συρία θα τελείωνε» λέει ο 32χρονος Μπασάρ, σύρος πρόσφυγας στην Αλικαρνασσό που έχει τραυματιστεί από βόμβα. «Τώρα, όμως, όλοι θέλουν να φύγουν και να αρχίσουν μια καινούργια ζωή».
Στην Αλικαρνασσό οι διακινητές χρεώνουν 1.000 - 1.500 δολάρια το άτομο για το πέρασμα στην Κω. Στην τιμή περιλαμβάνονται το φουσκωτό και η εκπαίδευση κάποιων επιβατών για να το χειριστούν, όχι όμως και τα σωσίβια, καθώς οι διακινητές θεωρούν ότι πιάνουν πολύ χώρο.
«Οι έμποροι είναι αδίστακτοι, δεν μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες ως ανθρώπινα όντα» τονίζει ο Σενόλ Μπαϊράκ, ένας ψαράς που ζει αυτή την κατάσταση από κοντά. «Γι' αυτούς, κάθε μέτρο της βάρκας αποτιμάται σε δολάρια» λέει.
Οι τουρκικές Αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν τα στραβά μάτια και αφήνουν τους πρόσφυγες να κινούνται ελεύθερα. Σύμφωνα με κατοίκους, εκατοντάδες βάρκες φορτώνονται κάθε νύχτα και οι Αρχές παρεμβαίνουν μόνο ύστερα από πίεση των πολιτών.
Μεταξύ των προσφύγων, οι καλύτερα εξοπλισμένοι είναι οι Σύροι που ανήκουν συνήθως στη μεσαία τάξη. Σχεδόν πάντα έχουν κινητά τηλέφωνα και GPS και έχουν απομνημονεύσει την κάθε τους κίνηση. «Διαθέτω χάρτη», λέει ο Αλμοτλάκ, δείχνοντας το κεφάλι του. «Βρίσκεται εδώ και στα Google Maps».
Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι είναι Σύροι, ώστε να επωφεληθούν από τα «προνόμια» των τελευταίων.

σχόλια