Δημογραφία

Έκκληση υπέρ Σύρου πρόσφυγα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας του να διασφαλίσει ότι δεν θα απελαθεί στην Τουρκία ο Σύρος πρόσφυγας του οποίου το αίτημα ασύλου κρίθηκε απαράδεκτο από τις λεγόμενες Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών.

Πρόκειται για τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου που συστήθηκαν με την αιφνιδιαστική και εσπευσμένη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα τον Ιούνιο, για να αντικαταστήσουν τις μέχρι τότε Επιτροπές Προσφυγών, οι οποίες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99% είχαν απορρίψει τις σχετικές αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και έκριναν ότι δεν πρέπει να απελαθούν Σύροι στην Τουρκία.

Αντιθέτως, στην πρώτη γνωστή τους απόφαση, οι νέες επιτροπές έκριναν ότι αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» η Τουρκία για έναν 21χρονο πρόσφυγα, που κρατείται σήμερα στη Λέσβο και περιμένει τα αποτελέσματα της προσφυγής που έχει καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Αν απελαθεί, θα είναι ο πρώτος Σύρος που απελαύνεται στην Τουρκία δυνάμει της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης για το προσφυγικό. Στην επείγουσα έκκλησή της προς τον πρωθυπουργό, τον κ. Μουζάλα και την προϊσταμένη Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη μεταχείριση όσων προσφύγων απελαύνονται στην Τουρκία, καθώς δεν έχει επιτραπεί πρόσβαση σε ανεξάρτητους παρατηρητές, ενώ η συντριπτική πλειονότητα όσων ζητούν άσυλο ζουν τελείως άποροι και χωρίς καμία κρατική υποστήριξη.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Δημήτρης Αγγελίδης

 

http://www.efsyn.gr/arthro/ekklisi-yper-syroy-prosfyga

σχόλια