All News

Μεταναστευτικό: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός - Πού δημιουργούνται κλειστά κέντρα

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει καταλήξει σε έναν σχεδιασμό, που αναμένεται να εκτυλιχθεί σε δύο φάσεις, αφού πρώτα έχουν εξεταστεί περισσότερα του ενός σενάρια

Τον ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού / Μεταναστευτικούανακοινώνουν αύριο Τετάρτη εκτός απρόοπτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Αμύνης και ειδικός συντονιστής επί του ζητήματος, Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των 13 Περιφερειαρχών της Κρήτης έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, προκειμένου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να είναι πλήρως ενήμερες για τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Το στίγμα της δικής του διακυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρωθυπουργός: «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».

Επιτελικοί κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει σε έναν σχεδιασμό, που αναμένεται κατά πληροφορίες να εκτυλιχθεί σε δύο φάσεις, αφού πρώτα έχουν εξεταστεί περισσότερα του ενός σενάρια. Στέλεχος, που γνωρίζει το παρασκήνιο των συσκέψεων, που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί με νόημα πως «το Μεταναστευτικό εξελίσσεται σαν το ακορντεόν» θέλοντας κατ αυτόν τον τρόπο να περιγράψει τις αυξομειώσεις στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και ως εκ τούτου τις αντικειμενικές δυσκολίες, που ενέχει η χάραξη εθνικής πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

Καθοριστική παράμετρος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε πρώτη φάση και κατά μείζονα λόγο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λήμνο, η χωρητικότητα των οποίων συναρτάται ευθέως με τον πληθυσμό των συγκεκριμένων νησιών, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 10.000 άτομα. Τα συγκεκριμένα κέντρα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά το αργότερο έως το τέλος του χειμώνα.

Εισηγήσεις έχουν κατά πληροφορίες γίνει και για χωροθέτηση ανάλογων κέντρων σε νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Κως και η Λέρος, ωστόσο δεν υπάρχει προς ώρας οριστική απόφαση. Φυλασσόμενα κέντρα αναμένεται να χωροθετηθούν και στην ηπειρωτική χώρα, καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, σχεδιάζεται η λειτουργία τουλάχιστον 5 τέτοιων δομών, οι οποίες θα δύνανται να φιλοξενήσουν έως 2000 άτομα, τα οποία κατά πλειοψηφία θα έχουν προσφυγικό προφίλ, ως εκ τούτου και προοπτική ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες. Οι Περιφέρειες της Κρήτης και της Πελοποννήσου αναμένεται βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού να φιλοξενήσουν 2 από τις φυλασσόμενες δομές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

σχόλια